Izidor košíčky
Klasický dezert, který všichni známe pouze v košíčkovej verzi.
Ingredience
Na cestách
- 400 g hladká mouka
- 150 g moučkový cukr
- 150 g vlašské ořechy
- 1 pack máslo
- 1 kus vejce
- 2 polévková lžíce Holandské kakao
Pro ořechovou náplň
- 300 g vlašské ořechy
- 100 ml rum
- 120 g moučkový cukr
- Vanilka nebo vanilkový cukr
Pro krém
- 1 pack máslo
- 140 g krystalový cukr
- 3 kus Větší vejce
- 2 polévková lžíce Holandské kakao
Čokoládová poleva
- 200 g hořkosladká čokoláda
- 50 g Rostlinný tuk
Nejnovější letáky
Postup
Smícháním všech ingrediencí na korpus připravte hladké těsto. Nejprve smíchejte velkou kostku másla s cukrem a poté postupně přidávejte ostatní přísady. Hladké těsto zabalené do potravinářské fólie vložte na chvíli do chladničky. Pak se s ním bude lépe pracovat. Vychlazené těsto rozválejte na pomoučené desce. Z těsta vykrojte kulatý tvar a vtlačte ho do formy tak, aby se těsto nepřekrývalo. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 12-15 minut.
Upečené košíčky opatrně vyklopte z formiček a nechte vychladnout. Mezitím si připravte ořechovou náplň. V míse smíchejte mleté ořechy s vanilkou, moučkovým cukrem a rumem. Náplní naplňte vychladlé košíčky.
Další vrstvou je krém, který připravujeme ve vodní lázni. Vejce s cukrem a holandským kakaem šleháme, dokud nevznikne hustý krém. Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme velký hrnek másla do hladka a pak po lžících přidáváme vychladlý kakaový krém. Smíchaným krémem naplňte zdobicí sáček nebo obyčejný igelitový sáček a na každý košíček dejte vrstvu krému.
Poslední vrstvou je čokoládová poleva, která se připravuje rozpouštěním čokolády a tuku ve vodní lázni. Jednotlivé košíčky namočte do čokoládové polevy a nechte vychladnout.