Zdroj: netrun78 for iStockPhotos
Italský vánoční koláč Pandoro
Tento recept na italskou klasiku Pandoro je jedním z mých nejoblíbenějších vánočních receptů. Voňavé kynuté těsto a sladká "sněhová pokrývka" z moučkového cukru vytvoří v každé kuchyni teplo a útulno a mé rodině vykouzlí úsměv na tváři. Vezměte si tedy mísu s těstem a pojďme společně oslavit kouzelné sváteční období s tímto lahodným koláčem.
Ingredience
- 500 g Pšeničná mouka (plus trochu více na pracovní plochu)
- 200 g Cukr
- 200 g změklé máslo
- 7 vaječné žloutky
- 100 ml mléko
- 1 vanilkový lusk
- 1 Štipka sůl
- moučkový cukr
- 20 g kvasnice
Nejnovější letáky
Postup
Při pečení italského "Pandoro" začínáme s kváskem. To uděláme tak, že ve vlažném mléce rozpustíme droždí a smícháme ho se 150 g pšeničné mouky. Vzniklé těsto nyní přikryjeme a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Jakmile těsto pěkně vykyne, přidejte zbylých 350 g mouky. Přidejte 100 g cukru, 100 g másla, 1 žloutek a semínka z vanilkového lusku a vypracujte hladké těsto. Opět přikryjeme a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.
Nyní máme čas vyšlehat zbývající máslo se 100 g cukru a 6 žloutky, dokud není směs nadýchaná a jednolitá.
Jakmile nám těsto pěkně vykyne, vmícháme do něj směs másla, vajec a cukru. Tento krok vyžaduje trpělivost a sílu, protože směs je velmi lepivá, takže se nevzdávejte!
Hotové těsto pak vložíme do máslem vymazané formy na pandoro, přikryjeme a necháme ještě hodinu kynout. Je důležité, aby forma nebyla příliš plná, protože těsto ještě vykyne.
Nyní těsto pečte při 180 stupních trouby s ventilátorem asi 40 minut. Nezapomeňte to vyzkoušet špejlí!
Po vychladnutí posypte "Pandoro" moučkovým cukrem a podávejte.