Zdroj: kabVisio from Getty Images
Hruškový koláč s tvarohem
Tenhle dezert je pro mě synonymem podzimu a jeho příprava je nejen jednoduchá, ale i velmi zábavná. Krémový tvaroh, šťavnaté hrušky a křupavé těsto vytváří dokonalý harmónii chutí, které vás zaručeně potěší.
Ingredience
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g cukru
- 1 bal vanilkového cukru
- 200 g masla
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 ks vejce
- 4 ks hrušky
- 500 g tvarohu
- 1 Balení pudinkového prášku
- 100 ml mléka
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme těsto. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, polovinu vanilkového cukru, kypřící prášek a špetku soli. Vše smícháme a přidáme na kousky nakrájené máslo a jedno vejce. Zpracujeme na hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme cca 30 minut odpočívat v lednice.
Mezitím si připravíme náplň. Ve větší misce smícháme tvaroh, zbylý cukr, vejce, druhou část vanilkového cukru a pudinkový prášek a vše důkladně promícháme do hladka. Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřinky a nakrájíme na tenké plátky.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Vymažeme si dortovou formu a vyválíme do ní těsto tak, aby jsme vytvořili dno a okraje. Rovnoměrně na něj rozložíme tvarohovou směs a na ni poklademe plátky hrušek.
Koláč pečeme v předehřáté troubě cca 45 minut do zlatova.
Hruškový koláč s tvarohem necháme vychladnout a poté ho můžeme podávat. Je skvělý jak teplý, tak vychlazený.