INZERCE
Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 600 g hovězího krku z Řeznictví Globus Přidáno do
  • máslo Přidáno do
  • a rozmarýn tymián Přidáno do
  • česnek olivový olej Přidáno do
  • Sůl celý a orestovaný rozdrcený pepř Přidáno do

Na omáčku chimichurri

  • 100 g hladké petrželky Přidáno do
  • 2 stroužky česneku Přidáno do
  • 1 Lžíce malých kaparových plodů Přidáno do
  • 1 červenou celou čerstvou chilli papričku Přidáno do
  • špetku oregána Přidáno do
  • 5 cl olivového oleje Přidáno do
  • 1 cl červeného vinného octa Přidáno do
  • Sůl mořskou vločkovou a čerstvě umletý černý pepř Přidáno do
INZERCE

Postup

40 min.
1. Krok

1

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
2. Krok

Očistíme a naporcujeme si hovězí krk na cca 200g steaky a necháme při pokojové teplotě temperovat, aby nebyl úplně ledový jako po vytažení z lednice. Je to dobré udělat s každým masem, aby se nám rozležely šťávy uvnitř masa. Rozpálíme si venkovní gril, popř. troubu na 220 °C.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
3. Krok

Mezitím, co se nám bude maso temperovat, si připravíme omáčku chimichurri. Do misky nasekáme hladkou petrželku, česnek, oregano, malé kaparové plody bez nálevu a červenou chilli papričku (kdo má rád pikantnější, může přidat podle chuti i více).

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
4. Krok

Poté přilijeme olivový olej a červený vinný ocet, zlehka vše promícháme a dochutíme vločkovou mořskou solí a čerstvě umletým pepřem. Je to takové pesto jihoamerického stylu, které se hodí k vyzrálým a grilovaným masům.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
5. Krok

Když máme gril rozpálený a žár stabilní tak, abychom udrželi teplotu na 220 °C minimálně 20 minut, přihodíme na něj okořeněný kus masa a pěkně pomalinku opékáme nejdříve z jedné strany cca 3–5 minut podle tloušťky masa.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
6. Krok

Poté otočíme a opakujeme stejnou dobu pečení i z druhé strany tak, abychom na mase viděli stejnoměrně propečenou část. Poté přiklopíme víkem grilu a podle teploty otevřeme a regulujeme komín a průduchy. Měli bychom minimálně 10–13 minut udržet teplotu na 220 °C.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
7. Krok

Po uplynutí cca 7 minut od pečení pod poklopem zkontrolujeme vpichovým teploměrem nebo pohmatem prstu pružnost masa a jeho propečení, medium se pohybuje okolo 55 °C uvnitř masa. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
8. Krok

Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený. Propečení bez vpichového teploměru zjistíme tak, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1
9. Krok

Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a před nakrájením dáme asi na 5 minut odpočinout společně s kouskem másla a čerstvou bylinkou na talíř nebo desku pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.

Hovězí steak na grilu s chimichurri omáčkou - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty