Hovězí roštěnka na krémových žampionech
Jídlo budete mít bez větší námahy hotové během 30 minut a pochutná si celá rodina.
Ingredience
Suroviny
- 600 g hovězí nízké vyzrálé roštěné
- 100 g máslo
- rozmarýn tymián
- 2 stroužky česnek
- 20 ml olivový olej
- mořská sůl a celý pepř
Na omáčku
- 125 g hnědých krémových žampionů
- 1 cibulku šalotku nakríjenou
- 1 stroužky česneku
- 50 g masla
- 5 cl jablečný ocet
- snítku tymiánu
- 250 ml smetany 31
Nejnovější letáky
Postup
1
Očistíme si hovězí roštěnou a nakrájíme na plátky – steaky o hmotnosti cca 150–200 g.
Mezitím dáme rozehřát celý pepř na suchou pánev, zahřejeme cca 3 minuty, než nám začne pepř vonět a pukat. Poté přendáme do hmoždíře a roztlučeme na jemné sypké koření.
Rozehřejeme troubu na 180 °C, na pánev si dáme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Poté okořeníme solí a rozdrceným pepřem plátky masa a zprudka opečeme na oleji, aby se maso zatáhlo, asi tak 1 minutu z každé strany.
Do oleje přidáme rozdrcený česnek spolu s čerstvými bylinkami. Opečené maso vyjmeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C zhruba na 8–10 minut, záleží, jak moc chceme maso propéct.
Mezitím, co se nám bude maso péct v troubě, si nakrájíme cibulku, česnek a žampiony. Poté rozehřejeme olej s máslem a bylinkami, ve kterém jsme opékali maso, a dáme na něj péct nakrájené houby.
Opékáme do zlatova asi 3 minuty, poté přidáme česnek a cibulku a již jen lehce zpěníme.
Zakápneme jablečným octem a ten necháme vyvařit. Poté zalijeme smetanou a dochutíme solí, pepřem a čerstvou bylinkou, třeba tymiánem nebo petrželkou.
Po uplynutí cca 7 minut od pečení steaku otevřeme troubu a pohmatem prstu zjistíme pružnost masa a jeho propečení. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový. Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený.
Propečení doma nejlépe zjistíme bez vpichového teploměru tím, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.
Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a dáme asi na 3–5 minut odpočinout na talíř pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.
Servírujeme společně s krémovou omáčkou a vhodnou přílohou podle své chuti. Nebo jen tak s opečeným kváskovým chlebem.