:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/d92bd211baa4f78ed73354bca9be79.jpeg)
Hovězí roštěnka na krémových žampionech
Jídlo budete mít bez větší námahy hotové během 30 minut a pochutná si celá rodina.
Ingredience
Suroviny
- 600 g hovězí nízké vyzrálé roštěné
- 100 g máslo
- rozmarýn tymián
- 2 stroužky česnek
- 20 ml olivový olej
- mořská sůl a celý pepř
Na omáčku
- 125 g hnědých krémových žampionů
- 1 cibulku šalotku nakríjenou
- 1 stroužky česneku
- 50 g masla
- 5 cl jablečný ocet
- snítku tymiánu
- 250 ml smetany 31
Nejnovější letáky
Postup
1
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/41a62d3a11f82ea824a45f30464859.jpeg)
Očistíme si hovězí roštěnou a nakrájíme na plátky – steaky o hmotnosti cca 150–200 g.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/a76b818bf035c45e8e2dd6bbfa71b3.jpeg)
Mezitím dáme rozehřát celý pepř na suchou pánev, zahřejeme cca 3 minuty, než nám začne pepř vonět a pukat. Poté přendáme do hmoždíře a roztlučeme na jemné sypké koření.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/1701a65a5a7514b76dacf44f9e0cca.jpeg)
Rozehřejeme troubu na 180 °C, na pánev si dáme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Poté okořeníme solí a rozdrceným pepřem plátky masa a zprudka opečeme na oleji, aby se maso zatáhlo, asi tak 1 minutu z každé strany.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/89d55ec0d05d42a1471c719c826695.jpeg)
Do oleje přidáme rozdrcený česnek spolu s čerstvými bylinkami. Opečené maso vyjmeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C zhruba na 8–10 minut, záleží, jak moc chceme maso propéct.
Mezitím, co se nám bude maso péct v troubě, si nakrájíme cibulku, česnek a žampiony. Poté rozehřejeme olej s máslem a bylinkami, ve kterém jsme opékali maso, a dáme na něj péct nakrájené houby.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/0ec08c25f97c242065cbb856a1864a.jpeg)
Opékáme do zlatova asi 3 minuty, poté přidáme česnek a cibulku a již jen lehce zpěníme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/9e589ab6e6f3f11f1977b499cc1d02.jpeg)
Zakápneme jablečným octem a ten necháme vyvařit. Poté zalijeme smetanou a dochutíme solí, pepřem a čerstvou bylinkou, třeba tymiánem nebo petrželkou.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/ae22bed475bc38b4cf2b54bab2f809.jpeg)
Po uplynutí cca 7 minut od pečení steaku otevřeme troubu a pohmatem prstu zjistíme pružnost masa a jeho propečení. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový. Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/0ed859f445ced3e4ac86d4e65b78b2.jpeg)
Propečení doma nejlépe zjistíme bez vpichového teploměru tím, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.
Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a dáme asi na 3–5 minut odpočinout na talíř pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/9822b8065e96d01ed827becb8d654c.jpeg)
Servírujeme společně s krémovou omáčkou a vhodnou přílohou podle své chuti. Nebo jen tak s opečeným kváskovým chlebem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cz/recipe/XnPuqpexpqMi17PBV9ET/1c18cc1e00187274a33ecde5f99539.jpeg)