INZERCE
Hovězí roštěnka na krémových žampionech

Hovězí roštěnka na krémových žampionech

Jídlo budete mít bez větší námahy hotové během 30 minut a pochutná si celá rodina.

INZERCE

Ingredience

porce
4

Suroviny

  • 600 g hovězí nízké vyzrálé roštěné Přidáno do
  • 100 g máslo Přidáno do
  • rozmarýn tymián Přidáno do
  • 2 stroužky česnek Přidáno do
  • 20 ml olivový olej Přidáno do
  • mořská sůl a celý pepř Přidáno do

Na omáčku

  • 125 g hnědých krémových žampionů Přidáno do
  • 1 cibulku šalotku nakríjenou Přidáno do
  • 1 stroužky česneku Přidáno do
  • 50 g masla Přidáno do
  • 5 cl jablečný ocet Přidáno do
  • snítku tymiánu Přidáno do
  • 250 ml smetany 31 Přidáno do
INZERCE

Postup

30 min.
1. Krok

1

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
2. Krok

Očistíme si hovězí roštěnou a nakrájíme na plátky – steaky o hmotnosti cca 150–200 g.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
3. Krok

Mezitím dáme rozehřát celý pepř na suchou pánev, zahřejeme cca 3 minuty, než nám začne pepř vonět a pukat. Poté přendáme do hmoždíře a roztlučeme na jemné sypké koření.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
4. Krok

Rozehřejeme troubu na 180 °C, na pánev si dáme trochu olivového oleje a necháme rozehřát. Poté okořeníme solí a rozdrceným pepřem plátky masa a zprudka opečeme na oleji, aby se maso zatáhlo, asi tak 1 minutu z každé strany.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
5. Krok

Do oleje přidáme rozdrcený česnek spolu s čerstvými bylinkami. Opečené maso vyjmeme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C zhruba na 8–10 minut, záleží, jak moc chceme maso propéct.

6. Krok

Mezitím, co se nám bude maso péct v troubě, si nakrájíme cibulku, česnek a žampiony. Poté rozehřejeme olej s máslem a bylinkami, ve kterém jsme opékali maso, a dáme na něj péct nakrájené houby.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
7. Krok

Opékáme do zlatova asi 3 minuty, poté přidáme česnek a cibulku a již jen lehce zpěníme.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
8. Krok

Zakápneme jablečným octem a ten necháme vyvařit. Poté zalijeme smetanou a dochutíme solí, pepřem a čerstvou bylinkou, třeba tymiánem nebo petrželkou.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
9. Krok

Po uplynutí cca 7 minut od pečení steaku otevřeme troubu a pohmatem prstu zjistíme pružnost masa a jeho propečení. Čím více steak bude pružit, tím je méně propečený a syrový. Naopak když je tvrdý a již moc nepruží, je zase příliš propečený.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
10. Krok

Propečení doma nejlépe zjistíme bez vpichového teploměru tím, že si spojíme na jedné ruce palec s prostředníčkem a sval pod palcem nám naznačí, jakou by mělo mít pečené maso pružnost zrovna u středně propečeného steaku.

11. Krok

Pokud nám bude propečení vyhovovat, maso vyndáme a dáme asi na 3–5 minut odpočinout na talíř pod alobal, aby se šťávy uvnitř masa ustálily a nevyběhly nám hned po naříznutí ven.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1
12. Krok

Servírujeme společně s krémovou omáčkou a vhodnou přílohou podle své chuti. Nebo jen tak s opečeným kváskovým chlebem.

Hovězí roštěnka na krémových žampionech - krok přípravy 1

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Saláty

266 recepty

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1378 recepty

Sušení

28 recepty

Vánoční

83 recepty

Zelí

165 recepty

Rýže

176 recepty

Snídaně

662 recepty