Zdroj: gkrphoto from Getty Images
Houby naložené v octě
Recept na chutné marinované houby v octě, které jsou vhodné jako příloha.
Ingredience
- 1 kg čerstvé houby (nejlépe hřibovité nebo máslovky)
- 1 l vody
- 0.6 pohár Jablečný ocet
- 0.3 pohár Cukr
- 3 listy Vavřín
- 5 zrna Koření
- 3 čajové lžičky Soli
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve houby omyjeme a odřízneme poškozené části. Ze zkušenosti vím, že nejlepší je to udělat hned po sklizni. Houby jsou čerstvé a ještě neztratily svou chuť.
Vodu s přídavkem soli převařte. Když se voda začne vařit, přidejte houby a vařte je asi 20 minut. Nezapomeňte, že houby by měly být ponořené ve vodě; pokud je jich více, můžete přidat trochu více vody.
Vychladlé houby nasypte do čistých a suchých sklenic a snažte se, aby jich bylo co nejvíce.
Nyní si připravte marinádu: vodu, ocet, cukr, bobkové listy a nové koření. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Ze zkušenosti vím, že marinádu lze mírně upravit a přidat koření podle vlastní chuti.
Houby ve sklenicích zalijte horkým nálevem. Pod zátkou je dobré nechat trochu místa.
Nyní stačí sklenice uzavřít a postavit je dnem vzhůru asi na 24 hodin, aby vychladly a zavařily se.