Harira
Harira je tradiční marocká polévka, která se často podává během měsíce Ramadan jako první jídlo pro přerušení půstu. Tato hustá a bohatá polévka obsahuje červené šlachové fazole, maso, rajčata, koření a bylinky, a je oblíbená pro svou výživnost a osvěžující chuť.
Ingredience
- 50 g hovězího nebo skopového masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 Lžíce olivového oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého zázvoru
- půl lžičky mletého kmínu
- půl lžičky červené papriky
- 1 hrst nasekané petržele a koriandru
- 100 g červených fazolí
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1 litrů hovězího vývaru
- 100 g zelené cizrny
- citron
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli do zlatova. Přidejte nakrájené maso a česnek a opékejte, dokud maso nezezlátne.
Přidejte kurkumu, skořici, koriandr, zázvor, kmín a červenou papriku. Promíchejte a nechte koření krátce opečtět, aby uvolnilo svou vůni.
Přidejte namočené fazole, konzervovaná rajčata, hrst nasekané petržele a koriandru a hovězí vývar. Osolte a opepřete podle chuti.
Přiveďte polévku k varu, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, dokud maso a fazole nejsou měkké a polévka se zahustí.
Přidejte zelenou cizrnu a vařte dalších 10-15 minut, nebo dokud cizrna nezměkne.
Před podáváním zamíchejte do polévky šťávu z citronu a posypte ji čerstvým nasekaným koriandrem.
Harira se často podává s chlebem nebo naaranžovaná s datlemi na pánvi a podávaná jako součást marockého iftaru během měsíce Ramadanu.