Guacamole
Tato avokádová pomazánka je výborný recept nejen k snídani. Nejlepší guacamole pocházející z Mexika nastartuje váš den zdravě a chutně.
Ingredience
- 2 zralá avokáda
- 1⁄4 čajové lžičky soli další podle chuti
- 1 Lžíce čerstvé limetkové nebo citronové šťávy
- 2 Lžíce až mleté červené cibule nebo na tenká kolečka nakrájené zelené cibule
- 1 chilli papričky serrano nebo jalapeño zbavené stonku semínek mleté
- 2 Lžíce koriandru listy a jemné stonky nadrobno nasekané
- špetka čerstvě mletého černého pepře
- 1⁄2 zralého rajčete nakrájeného na kousky nepovinné
- plátky červené ředkvičky na ozdobu nepovinné
- Tortilla chipsy k podávání
Nejnovější letáky
Postup
Avokádo rozkrojte na polovinu. Vyjměte pecku. Tupým nožem vydlabejte vnitřek avokáda a lžící vydlabejte dužinu (viz část Jak nakrájet a oloupat avokádo).
Vidličkou avokádo nahrubo rozmačkejte. (Nepřehánějte to! Guacamole by mělo být trochu sypké.)
Posypte solí a limetkovou (nebo citronovou) šťávou. Kyselina v limetkové šťávě vyváží bohatost avokáda a pomůže oddálit hnědnutí avokáda.
Přidejte nakrájenou cibuli, koriandr, černý pepř a chilli. Chilli papričky se liší svou pálivostí.
Začněte proto s polovinou jedné chilli papričky a přidávejte do guacamole další podle požadovaného stupně pálivosti.
Nezapomeňte, že vzhledem k variabilitě čerstvých surovin se většina z nich připravuje podle chuti. Začněte s tímto receptem a upravte ho podle své chuti.
Pokud připravujete guacamole několik hodin předem, položte na povrch guacamole plastovou fólii a přitlačte ji, aby se k němu nedostal vzduch. (Vzdušný kyslík způsobuje oxidaci, která způsobí, že guacamole zhnědne).
Ozdobte plátky červené ředkvičky nebo proužky jigamy. Podávejte s tortillovými chipsy zakoupenými v obchodě nebo si připravte domácí tortillové chipsy.
Zbytky guacamole uchovávejte v chladničce až 3 dny.
Poznámka: Chlazení rajčat škodí jejich chuti. Pokud tedy chcete do guacamole přidat nakrájená rajčata, přidejte je až těsně před podáváním.