INZERCE

Zdroj: Freepik

Francouzský kaštanový dezert Mont Blanc

Tento recept je luxusní variací na klasický francouzský dezert Mont Blanc. Moučník je tvořen máslovým křehkým těstem, bohatým kaštanovým pyré a je doplněn nadýchanou šlehačkou. Jedná se o skutečně působivý dezert, který se skvěle hodí k podávání na slavnostních večeřích.

INZERCE

Ingredience

porce
8

Na koláčovou skořápku:

  • 112 šálky univerzální mouky Přidáno do
  • 14 šálek granulovaného cukru Přidáno do
  • 12 čajová lžička Soli Přidáno do
  • 9 pl Nesolené máslo, studené Přidáno do
  • 1 Velký vaječný žloutek Přidáno do

Na kaštanovou náplň:

  • 1 šálek Kaštanové pomazánky (k dostání v obchodech s lahůdkami) Přidáno do
  • 14 šálek cukru Přidáno do
  • 12 šálek Nesolené změklé máslo Přidáno do
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu Přidáno do

Pro šlehačkovou polevu:

  • 1 šálek Tučné smetany Přidáno do
  • 2 pl cukru Přidáno do
  • 12 čajová lžička vanilkového extraktu Přidáno do
INZERCE

Postup

150 min.
1. Krok

Začněte přípravou koláčového korpusu. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájejte na kousky a konečky prstů je vmíchejte do moučné směsi, až směs připomíná hrubou strouhanku. Tento postup zajistí vločkový koláčový korpus.

2. Krok

Rozšlehejte žloutek a přidejte ho do moučné směsi. Suroviny volně spojte rukama. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu ledové vody. Těsto stlačte do plochého kotouče, zabalte do potravinářské fólie a nechte ho alespoň hodinu chladit v lednici.

3. Krok

Předehřejte troubu na 190 °C (375 °F). Na pomoučeném povrchu rozválejte vychlazené těsto tak, aby se vešlo do koláčové formy. Pečlivě vyložte formu těstem a ořízněte případný převis. Těsto propíchejte vidličkou a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud není zlatavé. Nechte vychladnout.

4. Krok

Na kaštanovou náplň smíchejte v kuchyňském robotu kaštanovou pomazánku, cukr, máslo a vanilku. Rozmixujte do hladka. Náplň rovnoměrně rozetřete na vychladlý koláčový korpus.

5. Krok

Smetanu, cukr a vanilku šlehejte tak dlouho, dokud se nevytvoří tuhé špičky na polevu. Na kaštanovou náplň naneste šlehačku nebo ji naneste do trubiček.

6. Krok

Pro větší efekt můžete koláč ozdobit odloženým kaštanovým pyré nebo posypat strouhanou čokoládou. Před podáváním nechte koláč alespoň 2 hodiny vychladit v lednici.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty