Falafel recept
Hledáte nový recept a narazili jste na falafel? Nevíte, co je falafel? Falafel je fritovaná kulička nebo placka z bobů, z cizrny či z obojího a pochází z Egypta.
Ingredience
- 250 g suché cizrny
- 4 stroužky česneku
- 1 snítka petržele
- 1 snítka koriandru
- 1 snítka máty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1⁄2 lžičky soli
- 1⁄4 lžičky mletého pepře
- 1⁄4 lžičky chilli papriky
- 2 vejce
- 2 Lžíce hladké mouky
- olej na smažení
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve cizrnu namočíme na cca 12 hodin ve studené vodě.
Poté ji další den opláchneme a vysušíme.
V mixéru rozemelíme cizrnu, cibuli, česnek, petržel, koriandr, mátu, kmín, mletý koriandr, sůl, pepř a chilli papriku, dokud vznikne jemná hmota. Přidáme vejce a mouku a důkladně vše promícháme.
Z hmoty tvarujeme kuličky o průměru asi 3-4 cm.
V hluboké pánvi zahřejeme olej a vložíme kuličky falafelu.
Smažíme je po několika kusech, dokud nejsou zlatavě hnědé ze všech stran.
Hotové falafely vyjmeme z oleje a položíme na ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
Podáváme v pita chlebu, jako součást wrapu, nebo s hummusem a salátem.
Dobrou chuť!