Ensaimada
Ensaimada je tradiční španělská sladkost pocházející z ostrova Mallorca. Je tvořená lehkým, nadýchaným těstem, které je následně namotáno do tvaru šneka a posypané práškovým cukrem.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 kvasnice
- 3 vejce
- 1 lžička soli
- 100 g rozpuštěného másla
- práškový cukr na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Mléko lehce ohřejeme a rozpustíme v něm kvasnici spolu s lžičkou cukru.
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Přilijeme kvásek, přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto.
Těsto přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud objem těsta nezdvojnásobí.
Poté těsto rozdělíme na osm stejně velkých kousků. Každý kousek těsta vyválíme na tenký plát, potřeme rozpuštěným máslem a zamotáme do tvaru spirály nebo šneka.
Ze šneků utvoříme menší kruhy a umístíme je na plech vyložený pečícím papírem.
Necháme kynout dalších 30 minut a mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
Ensaimady pečeme asi 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé. Pak je posypeme práškovým cukrem.