Éclairs s karamelem a lískooříškovým praliné
Dokonalé 😍
Ingredience
Nástroje
- 160 g hladké mouky
- 120 g Nářadí
- 120 g mléka
- 100 g Olej
- 100 g Olej
- Štipka Soli
- 20 g Cukr
- 220 g Vejce přibližně čtyři kusy M
Lehký karamelový krém
- 200 g Cukr
- 500 ml šlehačka s 40 procenty tuku
Lískooříškové pralinky
- 250 g vlašských ořechů
- 250 g Křišťálový cukr
Čokoláda na vrchu
- 100 g Karamelové čokolády Callebaut nebo mléčné
- 50 ml šlehačka
Nejnovější letáky
Postup
Lískooříškové pralinky: Lískové oříšky nasypeme na pečicí papír a dáme je do předehřáté trouby na 160 ° - 15 minut. Ještě horké zbavíme slupek za pomoci utěrky. Mně se to podařilo částečně, ale na chuti to neubírá.
Karamelizujeme cukr a do horkého vsypeme ořechy, promícháme. Sundejme a vysypeme zpět, na papír na pečení. Necháme vychladnout. Vychlazené vsypeme do mixéru a vymixujeme na hladkou pastu. Mixováním dochází k oteplování, takže pasta se stává tekutější, hladší. 🌰🌰🌰
Pralinky přemístíme do sklenice a uchováváme v lednici.
Éclairs:
Do hrnce dáme vodu, mléko, máslo, cukr, špetku soli. Přivedeme k varu, nasypeme mouku, promícháme do kompaktního těsta a vaříme přibližně 12 minut. Těsto přeneseme do mísy, ve které budeme šlehat s vejci a necháme vychladnout. Do vychladlého těsta postupně přidáváme vejce a promixujeme. Těsto přeneseme do cukrářského sáčku. Nastříkáme na plech vyložený pečicím papírem, linky (asi 2 cm tlusté a 10 cm dlouhé). Mělo by jich vyjít zhruba 15 (záleží na tloušťce a délce, kterou nastříkáme, mně jich vyšlo více). Posypeme práškovým cukrem. Necháme je ještě 30 minut odležet a pečeme na 180 ° 30-40 minut, do zlatova.
Karamelový krém: cukr necháme zkaramelizovat, přilijeme 200 ml smetany. Povaříme, aby se karamel se smetanou spojili. Necháme úplně vychladnout.
Po vychladnutí vyšleháme se zbytkem šlehačky (300 ml), na hladký krém.
Éclairs necháme vychladnout. Karamelový krém i lískooříškové pralinky dáme do sáčků a pomocí úzké špičky plníme. Nejprve trochu pralinek a potom karamelový krém.
Čokoládu rozpustíme se smetanou na šlehání a každý éclair do ní namočíme.
Dokončíme zbylým krémem nebo lískovými oříšky.
Dobrou chuť 🤎🌰