Drobenkový švestkový koláč
Drobenkový koláč se švestkami je tradiční česká sladká pochoutka, která si zamilují jak dospělí, tak děti. Čerstvé švestky a křehké těsto vytvářejí dokonalou kombinaci, která dokonale doplní každý stůl.
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 300 g masla
- 1 vejce
- 2 Balíčky vanilkového cukru
- půl balíčku prášku do pečiva
- 1 kg švestek
- špetka skořice
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte těsto. V misce smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Přidejte máslo a vypracujte drobenkové těsto.
Těsto rozdělte na dvě části. První část vyválejte a vyložte jí dno a okraje formy na pečení.
Švestky umyjte, rozkrojte na půlky a vyndejte pecky. V misce je smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí.
Švestky rovnoměrně rozložte na těsto v pekáči.
Druhou část těsta rozdrobte a posypte jím švestky na koláči.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40-50 minut, nebo dokud není koláč zlatohnědý. Švestkový koláč s mákem a drobenkou je také skvělou variantou.