Dort k narozeninám
Světlý dortový korpus, lehká mascarpone náplň a čerstvé ovoce - skvělý narozeninový ovocný dort s mascarpone!
Ingredience
Nástroje
- Jahodový džem (nejlepší domácí)
- 500 g Jahody
- 250 g maliny
- 250 g Borůvky
Na spodní korpus s průměrem 26 cm potřebujeme
- 6 vejce
- 150 g krystalový cukr
- 11⁄2 čl vanilkový cukr
- 150 g hladká mouka
- 11⁄2 čl prášek do pečiva
- 11⁄2 pl Převařené vody
- 11⁄2 pl kokosový olej
- Štipka sůl
- Máslo na vymazání
Na spodní korpus o průměru 21 cm je potřeba
- 4 vejce
- 100 g krystalový cukr
- 1 čl vanilkový cukr
- 110 g hladká mouka
- 1 čl prášek do pečiva
- 1 pl Převařená voda
- 1 pl kokosový olej
- Štipka sůl
- Máslo na vymazání
Na krém potřebujeme
- 1000 g mascarpone
- 250 g tvaroh jemný
- 180 ml šlehačka
- 5 pl moučkový cukr
Nejnovější letáky
Postup
Začneme těstem. Oddělíme bílky do velké mísy a žloutky do hrníčku. K žloutkům přidáme vodu, olej a sůl a promícháme. Bílky vyšleháme s cukrem. Když jsou už skoro vyšlehané, přidáme žloutkovou směs a šleháme dál, dokud se vše hezky nespojí.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a pomalu ji ručně jedním směrem zamícháme do vyšlehaného těsta
Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem. Celý vnitřek formy ještě vymažeme máslem (nebo palmovým olejem)
Hotové těsto na korpus vlijeme do dortové formy a pečeme na 150 stupňů 30 minut
Zatímco se peče první těsto, připravíme si krém. Jednoduše všechny ingredience dáme dohromady do velké mísy a vyšleháme na bílý dortový krém. Ten odložíme do lednice.
Nyní připravíme stejným postupem druhý těsto a připravíme ho do druhé dortové formy
Hotovou první vrstvu vyjmeme z trouby a dáme tam druhou vrstvu
Nechejme těsto chvíli vychladnout, poté nožem ořízneme okraje, abychom těsto uvolnili od formy. Okraje formy odstraníme a těsto přemístíme k vychlazení na chladicí mřížku.
Totéž zopakujeme i s druhým korpusy. Když oba úplně vychladnou, rozdělíme je na polovinu, takže budeme mít 4 ks korpusů. Já je neprořezávám nožem, ale používám k rozdělení nit. Ano, obyčejnou tenkou nit. Funguje to tak, že si nejprve nožem narežu obvod korpusy v polovině. Pak do toho drážky vložím nit, udělám u sebe uzlík a stáhnu ho. Tím se nit prořeže vnitřkem korpusu a rozřeže ho na pěkné rovnoměrné poloviny.
Před skládáním dortu se ještě jednou ujistím, že jsou všechny pláty úplně vychlazené. Začnu tím, že na podnos položím lžičku krému (aby se spodní plát „přilepil“ ke dnu a neklouzal mi při zdobení)
Na dno položím spodní větší korpus. Potřu ho hojně jahodovým džemem a nanesu vrstvu mascarpone krému. Na to položím čerstvé ovoce - jahody, maliny a borůvky. To je následováno vrchním větším korpus a znovu džem, krém a ovoce
Tento postup opakujeme, dokud není pokládán menší vrchní korpus. V krému hospodaříme tak, aby nám zůstalo ještě dostatek pro obalení celého dortu kolem
Takový celek bílý dort dáme do lednice a tam bude čekat až do narozeninové oslavy. Těsně před oslavou ho můžeme podle vlastní fantazie ozdobit čerstvým ovocem, svíčkami, nebo jen nápisem VŠE NEJLEPŠÍ :)