INZERCE

Dort k narozeninám

Světlý dortový korpus, lehká mascarpone náplň a čerstvé ovoce - skvělý narozeninový ovocný dort s mascarpone!

INZERCE

Ingredience

porce
14

Nástroje

  • Jahodový džem (nejlepší domácí) Přidáno do
  • 500 g Jahody Přidáno do
  • 250 g maliny Přidáno do
  • 250 g Borůvky Přidáno do

Na spodní korpus s průměrem 26 cm potřebujeme

  • 6 vejce Přidáno do
  • 150 g krystalový cukr Přidáno do
  • 112 čl vanilkový cukr Přidáno do
  • 150 g hladká mouka Přidáno do
  • 112 čl prášek do pečiva Přidáno do
  • 112 pl Převařené vody Přidáno do
  • 112 pl kokosový olej Přidáno do
  • Štipka sůl Přidáno do
  • Máslo na vymazání Přidáno do

Na spodní korpus o průměru 21 cm je potřeba

  • 4 vejce Přidáno do
  • 100 g krystalový cukr Přidáno do
  • 1 čl vanilkový cukr Přidáno do
  • 110 g hladká mouka Přidáno do
  • 1 čl prášek do pečiva Přidáno do
  • 1 pl Převařená voda Přidáno do
  • 1 pl kokosový olej Přidáno do
  • Štipka sůl Přidáno do
  • Máslo na vymazání Přidáno do

Na krém potřebujeme

  • 1000 g mascarpone Přidáno do
  • 250 g tvaroh jemný Přidáno do
  • 180 ml šlehačka Přidáno do
  • 5 pl moučkový cukr Přidáno do
INZERCE

Postup

70 min.
1. Krok

Začneme těstem. Oddělíme bílky do velké mísy a žloutky do hrníčku. K žloutkům přidáme vodu, olej a sůl a promícháme. Bílky vyšleháme s cukrem. Když jsou už skoro vyšlehané, přidáme žloutkovou směs a šleháme dál, dokud se vše hezky nespojí.

2. Krok

Mouku smícháme s práškem do pečiva a pomalu ji ručně jedním směrem zamícháme do vyšlehaného těsta

3. Krok

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem. Celý vnitřek formy ještě vymažeme máslem (nebo palmovým olejem)

4. Krok

Hotové těsto na korpus vlijeme do dortové formy a pečeme na 150 stupňů 30 minut

5. Krok

Zatímco se peče první těsto, připravíme si krém. Jednoduše všechny ingredience dáme dohromady do velké mísy a vyšleháme na bílý dortový krém. Ten odložíme do lednice.

6. Krok

Nyní připravíme stejným postupem druhý těsto a připravíme ho do druhé dortové formy

7. Krok

Hotovou první vrstvu vyjmeme z trouby a dáme tam druhou vrstvu

8. Krok

Nechejme těsto chvíli vychladnout, poté nožem ořízneme okraje, abychom těsto uvolnili od formy. Okraje formy odstraníme a těsto přemístíme k vychlazení na chladicí mřížku.

9. Krok

Totéž zopakujeme i s druhým korpusy. Když oba úplně vychladnou, rozdělíme je na polovinu, takže budeme mít 4 ks korpusů. Já je neprořezávám nožem, ale používám k rozdělení nit. Ano, obyčejnou tenkou nit. Funguje to tak, že si nejprve nožem narežu obvod korpusy v polovině. Pak do toho drážky vložím nit, udělám u sebe uzlík a stáhnu ho. Tím se nit prořeže vnitřkem korpusu a rozřeže ho na pěkné rovnoměrné poloviny.

10. Krok

Před skládáním dortu se ještě jednou ujistím, že jsou všechny pláty úplně vychlazené. Začnu tím, že na podnos položím lžičku krému (aby se spodní plát „přilepil“ ke dnu a neklouzal mi při zdobení)

11. Krok

Na dno položím spodní větší korpus. Potřu ho hojně jahodovým džemem a nanesu vrstvu mascarpone krému. Na to položím čerstvé ovoce - jahody, maliny a borůvky. To je následováno vrchním větším korpus a znovu džem, krém a ovoce

12. Krok

Tento postup opakujeme, dokud není pokládán menší vrchní korpus. V krému hospodaříme tak, aby nám zůstalo ještě dostatek pro obalení celého dortu kolem

13. Krok

Takový celek bílý dort dáme do lednice a tam bude čekat až do narozeninové oslavy. Těsně před oslavou ho můžeme podle vlastní fantazie ozdobit čerstvým ovocem, svíčkami, nebo jen nápisem VŠE NEJLEPŠÍ :)

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Dorty

318 recepty