Zdroj: Canva
Domácí vánočka
Vynikající domácí vánočka z kvásku.
Ingredience
Rozkas
- 150 g hladká mouka
- 1 pl kvasinky
- 40 g krystalový cukr
- 65 g voda
Těsto
- 300 g hladká mouka
- 100 g krystalový cukr
- 100 g máslo
- 130 ml mandlové mléko
- 1 ks žloutek
- špetka soli
- špetka vanilky
Další
- Vejce na potírání
Nejnovější letáky
Postup
Večer před pečením si připravte jíšku. V míse smíchejte mouku s cukrem, vodou a kváskem. Kvásek nechte při pokojové teplotě pracovat 9 až 12 hodin.
Připravte sladké mléko. Zahřejte mléko v hrnci a rozpusťte v něm cukr a máslo. Mléko nechte vychladnout.
K mouce, žloutku, soli a vanilce přidejte vlažné mléko.
Správně připravené těsto se musí odlepit od stěn mísy.
Přikryté těsto necháme kynout asi 2 hodiny, během nichž ho alespoň jednou obrátíme.
Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejných dílů a nechte je 20 minut kynout pod potravinovou fólií.
Poté každou část vytvarujte do skluznice. Šišky položte vedle sebe a na jednom konci je pevně spojte. Šišky rozdělíme na 3 a 3 části - levou a pravou stranu.
Postup pletení L1 → P1 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3
Pletené vánočky položte na plech vyložený pečicím papírem a opatrně je přikryjte fólií. Bude kynout přibližně 4 hodiny.
Po vykynutí ho vložte na 7 minut do trouby vyhřáté na 230 °C. Poté teplotu snižte na 180 °C a vánočku z kvásku pečte dalších 40 minut. Před pečením nezapomeňte kvásek potřít rozšlehaným vejcem.