Domácí uzený kapr
Domácí uzený kapr je klasické vánoční jídlo, které je někdy nahrazeno za klasický smažený kapr. Uzením mu dodáte unikátní chuť a není to tak těžké, jak se zdá. Stačí mít k dispozici udírnu.
Ingredience
- 100 g soli
- 50 g cukru
- hrst jehličí
- bukové dřevo na uzení
Nejnovější letáky
Postup
Kapor se očistí, omyje a nakrájí na porce. Každý kus se z obou stran potře solí a cukrem.
Rybu necháme v lednici minimálně 24 hodin naloženou, ideálně zabalenou v potravinové folii.
Po uplynutí doby kapra opláchneme a necháme dalších 24 hodin v lednici pro odležení.
Následně ho vsuneme do udírny, kde ho necháme asi 12–24 hodin (podle velikosti kusu), přičemž prvních pár hodin ho udíme za studena (do 30 stupňů), pak zvýšíme teplotu a necháme ho dojít.
Po uzení necháme opět kapra v lednici 24 hodin odležet, aby chuť prolezla celým kusem.
Poznámka: Kaprův maso je dost mastné, takže ho nepřekouříme a nebude vyschlé.