Zdroj: Pixabay: Sephelonor
Domácí svařené víno
Svařené víno je v chladném vánočním období naprostou nezbytností. Díky své hřejivé a lákavé chuti je ideálním nápojem, který vás zahřeje po dlouhém dni v mrazu. Tento recept připravuji každý rok během svátečního období a stal se u nás doma oblíbeným rituálem. Vyváženost sladkého a slaného v kombinaci s hřejivým účinkem vína je prostě neodolatelná.
Ingredience
- 1 l suché červené víno
- 2 Skořicové tyčinky
- 8 Hřebíček
- 2 střední pomeranče
- 1 citron
- 150 Gram cukr
- 1 Hvězdicový anýz
- 100 ml Amaretto nebo rum (volitelně)
Nejnovější letáky
Postup
Pro přípravu svařeného vína nejprve dobře omyjte bio pomeranče a citrony. Poté nakrájejte jeden pomeranč a citron na plátky. Zjistil jsem, že to dodá svařenému vínu extra citrusovou chuť.
Do velké pánve přidejte cukr, tyčinky skořice, badyán a hřebíček. Přidejte plátky citronu a pomeranče a vše zalijte červeným vínem. Nyní vše zahřívejte na mírném ohni asi 10 až 15 minut. Dávejte pozor, aby se víno nevařilo, jinak se alkohol vypaří.
Občas promíchejte, aby se cukr zcela rozpustil a chutě se dobře spojily.
Pak vymačkejte druhý pomeranč a přidejte šťávu do svařeného vína. Tím získá svařené víno svěží a ovocnou chuť.
Nyní nechte svařené víno na mírném ohni louhovat dalších 30 až 45 minut.
Před podáváním přidejte do svařeného vína volitelné amaretto nebo rum a dobře promíchejte. To dodá svařenému vínu další chuť a trochu více tepla.