Zdroj: Pixabay: ulleo
Domácí staromódní arašídová křehčenka
Tento recept se hodí zejména o svátcích nebo v běžný den, kdy máte chuť na něco sladkého.
Ingredience
- 2 šálky krystalový cukr
- 1 šálek Lehký kukuřičný sirup
- 1⁄2 šálek vody
- 1⁄2 čajová lžička sůl
- 2 šálky Syrové nesolené arašídy
- 2 pl nesolené máslo
- 2 lžíce prášek do pečiva
- 1 čajová lžička Vanilkový extrakt
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve smíchejte cukr, kukuřičný sirup, vodu a sůl ve velkém hrnci s těžkým dnem na mírném ohni. Směs opatrně míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Zjistil jsem, že nejlepšího výsledku dosáhnete pomocí dřevěné lžíce.
Po rozpuštění zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a směs bez míchání přiveďte k varu. Když teplota na cukrovinkovém teploměru dosáhne 250 °F, přidejte arašídy a snižte teplotu na střední. Neustále míchejte. Buďte trpěliví; může to trvat trochu déle, ale věřte mi, že výsledek stojí za to.
Když teplota dosáhne 300 °F, přidejte máslo. Míchejte další 2 minuty, dokud teploměr nedosáhne 305 °F. Během tohoto procesu nezapomeňte teploměr pečlivě sledovat. Přehřátí může arašídovému křehkému těstu dodat spálenou a hořkou chuť.
Vypněte oheň a ihned přidejte jedlou sodu a vanilku. Rychle míchejte, protože jedlá soda způsobí, že směs zpění.
Směs nalijte na dva vymaštěné plechy nebo silikonové podložky. Rozetřete ji stěrkou do tenké vrstvy. Při tomto kroku je nutné pracovat rychle, protože směs začne poměrně rychle tuhnout.
Křehké těsto nechte alespoň 1 hodinu chladnout a tvrdnout. Po vychladnutí křehké těsto rozlámejte na kousky.