Domácí med z pampelišek
Rostou vám na zahradě pampelišky a nevíte, co s nimi? Udělejte si skvělý pampeliškový med! Tento recept na med z pampelišek si zamilujete a navíc výroba medu z pampelišek není vůbec složitá.
Ingredience
- 400 pampelišek
- 11⁄2 l vody
- 11⁄2 kg cukru
Nejnovější letáky
Postup
Sbírejte především čerstvé a neznečištěné pampelišky.
Doporučuje se sbírat pouze květy a odstranit zelené části rostliny, které mohou být hořké.
Prvně do hrnce přidejte vodu a pampelišky.
Přiveďte je k varu a nechte vařit cca 10 minut.
Poté odstraňte hrnec z tepla a nechte směs vychladnout.
Přeceďte směs pampelišek přes jemné síto nebo gázu, abyste oddělili květy od tekutiny.
Poté můžete použít dřevěnou lžíci či speciální tlačítko na vymačkání zbývající tekutiny z pampelišek.
Přidejte výluh z pampelišek do čistého hrnce a přidejte cukr.
Přiveďte k varu a vařte na středním ohni asi 45-60 minut.
Během vaření sirup zhoustne a získá sladkou konzistenci.
Zatímco se sirup vaří, připravte si sklenice.
Omyjte je důkladně a sterilizujte ve vařící vodě či v troubě.
Když je sirup hotový, nalejte ho do sterilizovaných sklenic a zavřete je dobře utěsněnými víčky.
Obrácením sklenic dnem vzhůru a necháním je v této poloze po dobu několika minut zajistíte lepší utěsnění.
Sklenice s pampeliškovým sirupem můžete skladovat na chladném a suchém místě.
Doporučuje se spotřebovat sirup do 6-12 měsíců.