Domácí mátový likér
Mátový likér recept je aromatický a osvěžující nápoj, který si lze snadno připravit doma. Je ideální jako digestiv po výdatné večeři nebo jako součást koktejlů. Za zmínku stojí také jeho průzračná zelená barva, která přidává na poutavosti. Výroba tohoto likéru vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
- 1 Svazek čerstvé máty
- 1 l vodka
- 250 g cukru
- 1⁄2 l voda
- barvivo
Nejnovější letáky
Postup
Máta by měla být dobře omytá a suchá. Rozložte ji do nádoby a přidejte vodku. Vše nechte macerovat minimálně dva týdny na temném a chladném místě.
Po uplynutí dvou týdnů připravíme cukrový sirup. Do hrnce vlijeme vodu a přidáme cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Necháme vychladnout.
Cukrový sirup přidáme do nádoby s máto-vodkovou směsí a důkladně promícháme.
Pro lepší efekt můžeme přidat pár kapek potravinářského barviva - ideálně zeleného.
Likér přecedíme přes jemné síto nebo plátýnko a plníme do lahví. Uchováváme na chladném a tmavém místě.
Likér je ihned k spotřebě, ovšem čím déle odstojí, tím lépe se chutě spojí.