Domácí kvašená zelenina
Rychlé, zdravé a snadné zpracování zeleniny pomocí přírodního mléčného kvašení. Tímto způsobem můžeme zpracovat různé druhy zeleniny - červenou řepu, ředkvičky, kedlubny, pórek, brokolici, květák.
Ingredience
- bílé zelí
- nakrájená červená paprika
- capia
- mrkev
- salátová okurka
- červená cibule
- bílá cibule
- 2 ks bobkový list
- 5 ks celý černý pepř
- 3 ks pimiento
- 1 ks stroužky česneku
- 15 g sůl
Nejnovější letáky
Postup
Množství ingrediencí je uvedeno na 1 kg zeleniny.
Potřebujeme kvasnou nádobu. Mohou to být keramické kvasné nádoby, sklenice na marmeládu nebo různé kbelíky z potravinářského plastu. Budeme také potřebovat nějaké těžítko, které bude zeleninu v nádobě stlačovat. Postačí i menší zavařovací sklenice s nalitou vodou.
Očistěte a připravte zeleninu. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, aby rychleji zkvasila.
Připravte si větší nádobu, do které vložíte nakrájenou zeleninu a promícháte ji se solí. Když směs po chvíli stání začne pouštět šťávu, několikrát ji rukou pevně zmáčkněte a přendejte do nádoby nebo sklenice na kvašení. Postupně přidejte bobkové listy.
Uvolněnou šťávu nalijte do naplněných sklenic a dobře ji stlačte, aby šťáva vystoupila na povrch. Je důležité, aby zelenina zůstala ponořená, protože se začne kazit.
Nejlepší teplota pro kvašení je 10-15 °C. Celý proces trvá přibližně 7 až 15 dní. To závisí především na množství a teplotě v místnosti. Po fermentaci se nakládaná nebo fermentovaná zelenina skladuje při nižší teplotě, nejlépe v chladničce.