Zdroj: Dalibor Sevaljevic for Shutterstock
Domácí balkánská kuchyně Upstipci
Ustipci jsou druh koblihy, která je v balkánské kuchyni velmi oblíbená. Jsou snadné na přípravu a vynikající - zejména když jsou ještě teplé. Ráda je podávám k snídani nebo jako svačinu pro děti. Uvnitř jsou úžasně nadýchané a měkké, s příjemně křupavou kůrkou.
Ingredience
- 500 g Mouka
- 1 Balíček sušené droždí
- 1⁄2 KL sůl
- 1⁄2 KL cukr
- 300 ml Teplá voda
- 50 ml olej
- rostlinný olej na smažení
Nejnovější letáky
Postup
Pro přípravu receptu na ustipci nejprve do velké mísy prosejte mouku. Ujistěte se, že je mísa dostatečně velká - těsto bude kynout a potřebuje prostor, aby se mohlo rozšířit.
V menší misce smíchejte sušené droždí, cukr a sůl s teplou vodou (ale ne příliš horkou, aby se droždí nezničilo). Směs nechte 5 minut stát, dokud nezačne pěnit. Tento krok ukáže, zda je droždí aktivní. Pokud nepění, doporučuji nahradit ho čerstvým droždím.
Přidejte směs droždí, přilijte olej a vše dobře prohněťte. Při jednom z prvních pokusů jsem se naučila, že hnětení je velmi důležité, abyste získali dokonale nadýchané ustipci. Těsto byste měli intenzivně hníst alespoň 5-7 minut, dokud nebude pružné.
Těsto přikryjte a nechte stát na teplém místě. Asi po 45 minutách by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem.
Lehce pomoučenýma rukama rozdělte vykynuté těsto na stejně velké kousky a vytvarujte z nich kuličky. Dbejte na to, aby kuličky nebyly příliš velké, protože během smažení budou v horkém oleji dále stoupat.
Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a kuličky na něm usmažte dozlatova. Vždycky si vzpomínám, jak to dělala moje babička - když smažila ustipci, celou kuchyní se linula lahodná vůně.
Usmažené kuličky ustipci položte na kuchyňský papír, aby nasákly přebytečný olej. Tradiční dezert balkánské kuchyně. Podávejte ještě teplé!