Cuketové lasagne
Cuketová sezóna je v plnom prúde a tieto vynikajúce cuketové lasagne s mäsovou bolognese omáčkou a bešamelom sú ako stvorené na to využiť cuketu z našich záhrad kvalitne.
Ingredience
- 3 cuketa
- 2 pl máslo
- 1 pl mouka hladká speciální
- 200 ml mléko
- 1 cibule
- 2 mrkev
- 500 g mleté maso
- 4 Borovice
- 2 bobkový list
- 1 česnek
- 190 g rajčatové pyré
- 1 l zeleninový vývar nebo bujón
- 1 mozzarella
- sůl
- mletý černý pepř
Nejnovější letáky
Postup
Okurky omyjeme a pomocí struhadla je nakrájíme na dlouhé plátky.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a když se spojí a směs zhoustne postupně přiléváme mléko, dokud nevznikne hladká omáčka.
Omáčku osolíme, okořeníme a odložíme stranou.
Na rozpáleném oleji na pánvi orestujeme cibulku do skla.
Přidáme na kostky nakrájenou nebo nastrouhanou mrkev a mleté maso a restujeme, dokud se maso nezacuká.
Do směsi přidáme rajčatový protlak a podlijeme částí vývaru.
Přidáme borůvky a bobkový list a necháme vařit, postupně podléváme vývarem, dokud ho celý nevyčerpáme.
Když je omáčka zredukována, vyjmeme borůvky a bobkový list, osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek.
Do zapékací mísy nasvrstvíme část plátků cukety, které potřeme nejprve besamelovou omáčkou a potom druhou omáčkou s masem a zakryjeme další vrstvou cukety. Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme obě omáčky a cuketu.
Na povrch ještě nasypeme kousky mozzarelly a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi 30 minut (dokud se mozzarella nezapeče).