Zdroj: Freepik
Chutný veganský čočkový pastýřský koláč
Tento veganský pastýřský koláč je vydatná, uklidňující klasika bez masa a mléka, ale stejně chutná a uspokojivá!
Ingredience
- 1 šálek Zelené čočky
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 pl olivový olej
- 1 Velká cibule nakrájená na kostičky
- 2 Oloupaná a na kostičky nakrájená mrkev
- 2 stroužky česnek, mletý
- 2 šálky žampionů nakrájených na kostičky
- 1 čajová lžička sušený tymián
- 1 čajová lžička Sušený rozmarýn
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 2 pl rajčatové pyré
- 1 šálek mrazeného hrášku
- 1 šálek Mražené kukuřice
- 1 dávka Z Veganské bramborové kaše (čtyři velké brambory, oloupané, uvařené a rozmačkané se třemi lžícemi veganského másla, čtvrt šálku neslazeného mandlového mléka a soli podle chuti).
Nejnovější letáky
Postup
Zelenou čočku před vařením propláchněte a namočte alespoň na hodinu. Zjistila jsem, že namočená čočka při vaření lépe drží tvar - to je dobrý tip, pokud chcete, aby měl koláč dobrou strukturu.
Poté ve velkém hrnci přiveďte čočku a zeleninový vývar k varu na středním plameni. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a nechte vařit asi 25-30 minut, dokud čočka nezměkne. Přebytečnou tekutinu slijte.
Zatímco se čočka vaří, rozehřejte na velké pánvi na středním plameni olivový olej. Přidejte cibuli, mrkev a česnek a restujte, dokud cibule nezprůsvitní - asi 7 až 8 minut. Zde je rozhodující pomalý a mírný postup ohřevu, aby cibule a mrkev získaly karamelizovanou, sladkou chuť.
Vmíchejte houby, tymián, rozmarýn, špetku soli a pepře a vařte, dokud houby nezhnědnou, asi dalších 5 minut.
Do pánve přidejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty. Rajčatový protlak dodá pokrmu pikantní chuť.
Po uvaření smíchejte osmaženou zeleninu s čočkou, hrachem a kukuřicí ve velké míse.
Předehřejte troubu na 200 °C. Do velké zapékací mísy rovnoměrně rozdělte čočkovou a zeleninovou směs.
Na čočkovou směs opatrně rozetřete bramborovou kaši. Obvykle používám vidličku, abych v bramborách vytvořila špičky - tyto části budou v troubě křupavé a zlatavé, což koláči dodá krásnou strukturu.
Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud brambory nezezlátnou a náplň nevybublá.
Před podáváním nechte pastýřský koláč několik minut odpočívat. Díky tomuto kroku se chutě ještě více spojí a pokrm se bude lépe podávat.