Zdroj: Pixabay
Churros recept
Čuros recept jsou oblíbeným španělským dezertem, který je oblíbený po celém světě, zejména v Latinské Americe. Jsou to smažené tyčinky z křehkého těsta, podávané se sladkým nápojem nebo pokapané čokoládou.
Ingredience
- 1 Pohár vody
- půl šálku másla či margarínu
- čtvrt lžičky soli
- 1 Pohár hladké mouky
- 3 velká vejce
- Rostlinný olej pro smažení
- půl šálků cukru
- čtvrt lžičky skořice mleté
- čokoládová poleva nebo čokoládové špičky na podávání
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravte těsto na churros. Ve středním hrnci smíchejte vodu, máslo (nebo margarín) a sůl. Ohřívejte na středním plameni, dokud se máslo úplně nerozpustí a směs začne vařit.
Jakmile směs začne vařit, přidejte hladkou mouku a rychle promíchejte. Vařte, stále míchajte, dokud těsto nezačne tvořit kompaktní kouli. To obvykle trvá jen několik minut.
Přeneste těsto do mísy a nechte ho vychladnout asi 5 minut.
Poté do těsta postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a pořádně promíchejte, dokud nezískáte hladkou a lesklou hmotu.
Nyní připravte olej na smažení. Ve velkém hrnci nebo hrnci na smažení ohřejte dostatek rostlinného oleje na 180-190 °C.
Těsto na churros přesuňte do sáčku s konvičkou nebo zdobící trubičkou s hladkým otvorem. Tímto těstem vytvářejte proužky do horkého oleje. Řežte je nožem nebo nůžkami na požadovanou délku. Smažte churros až do zlatavého hnědého tónu, obvykle trvá asi 2-4 minuty na každé straně. Vyjměte je z oleje a nechte na papírovém ubrusu, aby se zbavily nadbytečného oleje.
Ve směsi cukru a skořice obalte smažené churros, aby byly pořádně posypány.
Churros můžete podávat s čokoládovou polevou nebo čokoládovými špičkami. Čokoládu můžete rozpustit nad párou nebo v mikrovlnné troubě a namáčet do ní churros.
Hotové churros podávejte ještě teplé a užívejte si lahodnou pochoutku!