Zdroj: congerdesign from Pixabay
Červená řepa s křenem
Zdravá příloha k hlavnímu chodu - červená řepa s křenem.
Ingredience
- 1 kg červené řepy
- 20 g křenu
- sůl
- 2 Lžíce vinného octa
- 1 Lžíce cukru
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že si červenou řepu očistíte a oškrábete. Je důležité ji dobře umýt, aby vám ve finální fázi nezbyl žádný písek nebo jiné nečistoty.
Řepu rozkrájíme na menší kousky a dáme do misky s vodou. Aby neztratila svou typickou rubínovou barvu, přidáme trochu citronové šťávy, která se postará o to, aby řepa zůstala svěží a krásně zbarvená.
Následně řepu uvaříme v osolené vodě do měkka. Do vody můžete přidat i trochu cukru, který zvýrazní přirozenou sladkost řepy.
Zatímco řepa vře, připravíme si křen. Ten nastrouháme na jemno. Zde platí zlaté pravidlo, že čím více křenu, tím pálější bude výsledek. Osobně preferuji střední pálivost.
Po uvaření řepu slijeme a necháme vychladnout. Když je už chladná, přidáme k ní nastrouhaný křen, osolíme a dochutíme vinným octem.
Nakonec všechno dobře promícháme a můžeme podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatný chutný a zdravý salát.