Čedarové koláčky
Tyto slané koláčky si můžete dopřát ke každé příležitosti. Skvěle se hodí jako odpolední svačina, snídaně, příloha k polévkám nebo masům.
Ingredience
- 600 g hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- 250 g jogurtu tuku
- 1 vejce
- 220 g studeného másla nakrájeného na malé kostky
- 1 kypřící do peciva
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce nadrobno nasekané zelené petrželky
- 150 g na hrubém struhadle strouhaného čedaru
- 2 lžíce smetany na potření
Nejnovější letáky
Postup
1. Do mísy dejte jogurt, zakysanou smetanu, celé vejce, petržel, promíchejte a dejte do lednice.
2. Do druhé mísy dejte mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva a promíchejte, přidejte čedar, máslo a konečky prstů spojte v drobenku. Drobenku zpracujte rychle tak, aby mezi moukou zůstaly malé kousky másla ve velikosti cizrny.
3. Uprostřed mouky (drobenky) udělejte důlek a přidejte chladnou směs jogurtu se zakysanou smetanou a vytvořte poměrně měkké těsto. Snažte se drobenku i těsto příliš nemíchat, protože teplo z rukou by mohlo máslo rozpouštět.
4. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
5. Těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 cm. Středně velkým vykrajovátkem, (cca 6 cm) vykrojujte koláčky, které pokládejte na plech s rozprostřeným pečícím papírem.
6. Povrch koláčků potřete smetanou, vložte do trouby a pečte cca 15-18’.