Briošky - brioche
Fantastické pečivo, vhodné jako sladká snídaně. Brioška, namazaná máslem a marmeládou s hrnkem teplého kakaa. Ty jsou upravené podle naší chuti, tak jak si je pamatuji z dětství.
Ingredience
Těsto
- 500 g Hladká mouka
- 4 pl krystalový cukr
- 1 dl mléko
- 13⁄4 dl Přibližně. voda
- 1⁄2 dl olej
- 1 ks žloutek
- 2 pl Citronová šťáva
- 2 pl Med
- 1 Balíček Vanilkový cukr
- 11⁄2 kl sůl
- 21 g čerstvé droždí
Pro tření
- 1 Bielok
K posypu
- Celý) mák
Kromě toho
- trochu oleje
Nejnovější letáky
Postup
Mouku, moučkový a vanilkový cukr, sůl dejte do jedné mísy a vše promíchejte lžící. Poté přidáme žloutek, olej, med, nabobtnalý kvásek (1 dl mléka + 21 g droždí + 1 KL cukru) a 1 dl vlažné vody, do které jsme dali 2 lžíce čerstvé citronové šťávy. Postupně přidáme zbývajících 75 ml vody. Z poloměkkého těsta vypracujeme vláčnější, spíše lepivé těsto. Poté si dáme do dlaně trochu oleje, poklepeme po celé ploše těsta a mastnou rukou těsto několikrát dokola prohněteme/přehneme :-). Pokud těsto rychle nasákne olejem, nalijte si do dlaně ještě trochu oleje. Z tohoto "vylití" bude těsto vzdušné a lehké :-) Těsto se pak vyklopí na povrch. Nakonec těsto přikryjeme a necháme na teplém místě 1 h kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou desku a rozdělte ho na 8 stejných dílů. Každý díl těsta ještě jednou prohněťte do bochníku.
S bochníky pracujeme ihned. Každý bochník vyválíme na délku asi 12 cm a přeložíme do tvaru klasické briošky :-). Briošky položíme na plech s papírem na pečení trochu dál od sebe. Necháme je na teplém místě 20-25 minut kynout.
Když brioška vykyne, potřete ji bílkem a posypte mákem. Nakonec je vložte na 20 minut do trouby, kterou jste předehřáli na 190 °C. Je třeba je hlídat, protože v každé troubě se pečou trochu jinak.
Briošky jsou výborné čerstvé, ale nám chutnají více po několika hodinách, protože dobře vychlazené těsto získá trochu jinou konzistenci a chuť. Výborné jsou i druhý den. Velmi dobře chutnají samotné, ale fantastické jsou také s máslem a džemem. Skvěle se hodí ke snídani se sklenicí mléka, kakaa nebo s melasou :-) Vychutnejte si je i vy.
Další mé recepty najdete také na mém blogu cesminazuenal.blogspot.com.