Boršč
Boršč je tradiční hustá a sytá polévka, oblíbená i v našich končinách. Hustý a horký boršč je ideální právě do zimního počasí.
Ingredience
- 1 Balení vepřové klobásy
- 3 střední řepy oloupané nastrouhané
- 3 mrkve oloupané nastrouhané
- 3 střední brambory na pečení oloupané nakrájené na kostičky
- 1⁄2 Hlavy střední zelí a nakrouhané nakrouhané na kousky
- 1 šálek nakrájených rajčat okapaných
- 1 Lžíce rostlinného oleje
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 180 g rajčatového protlaku
- 8 šálků vody
- 3 stroužky česneku mleté
- 1 lžička bílého cukru nebo podle chuti
- sůl pepř podle chuti
- 1⁄2 šálku zakysané smetany na posypání
- 1 Lžíce nasekané čerstvé petrželky na ozdobu
Nejnovější letáky
Postup
Klobásu rozdrobte na pánev rozehřátou na střední teplotu. Vařte a míchejte, dokud nezrůžoví.
Odstavte z ohně a dejte stranou.
Velký hrnec naplňte do poloviny vodou (asi 8 šálků) a přiveďte k varu.
Do hrnce přidejte klobásu, hrnec přikryjte a znovu přiveďte k varu. Přidejte řepu a vařte, dokud
Neztratí barvu. Přidejte mrkev a brambory a vařte do změknutí, asi 15 minut.
Do hrnce přidejte zelí a nakrájená rajčata.
Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej. Přidejte cibuli a vařte ji, dokud nezměkne. Vmíchejte
Rajčatový protlak a zbývající 3/4 šálku vody, dokud se dobře nespojí. Přeneste do hrnce.
Do polévky přidejte česnek, přiklopte a vypněte oheň. Nechte 5 minut stát. Vmíchejte cukr a
Dochuťte solí a pepřem.
Naberte do misek. Ozdobte zakysanou smetanou a petrželkou.