Zdroj: rostislavsedlacek from Canva
Bezový likér
Domácí bezový likér, který chutná výborně.
Ingredience
- 25 ks Základní květiny
- 1 ks Citron
- 1.2 l voda
- 1 kg cukr
- 0.7 l vodka
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve si připravíme bazové květy. Odstraníme stonky a prozkoumáme květy, jestli v nich nejsou nějaký hmyz. Květy vložíme do větší skleněné nádoby.
Citron vápna omyjeme a nakrájíme na tenké kolečka, které rovnoměrně rozložíme mezi květy bezu.
Vodu přivedeme v hrnci k varu, přidáme cukr a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Takto vznikne cukrový sirup, který necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Ochladilý cukrový sirup přelijeme pryskyřníkovými květy s limetkou a nádobu utáhneme, například fólií nebo víkem.
Nádobu skladujeme na tmavém a chladném místě, ideálně ve sklepě, 2 dny. Během těchto 2 dnů směs občas promícháme.
Po 2 dnech přecedíme směs přes jemné síto nebo gázu do jiné nádoby. Můžeme ji ještě nechat projít kávovým filtrem pro dokonalou čistotu nápoje.
Do předem filtrovaného nápoje přidáme vodku, promícháme a nalijeme do sterilizovaných lahví.
Láhev uzavřeme a skladujeme na chladném, tmavém místě. Likér je hotový okamžitě, ale chuť se ještě zlepší, pokud ho necháme odležet několik týdnů.