Bezlepková maková dort
Máte rádi mák a chystáte oslavu? Tento dort je dokonalou volbou.
Ingredience
Texty
- 8 ks Vejce
- 150 g Třtinový cukr
- 20 g Vanilkový cukr vanilková vůně
- 1 pl olej
- 1 pl voda
- 130 g mletý mák
- 130 g Maková mouka
- 1 balení prášek do pečiva
- 50 ml mléko
Krém
- 500 g Jemný tvaroh
- 600 g smetanový sýr
- 20 g Vanilkový cukr
- 100 g bílá čokoláda
- Vanilková aroma a flavdrops případně sladidlo podle chuti
- Malinový džem na potěrování
Malinová vrstva
- 250 g mrazených malín
- 20 g Malinový pudinkový prášek
- 1 pl Med
- 50 ml Text: vody
Nejnovější letáky
Postup
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukry do pěny. Přidáme vanilkovou aromu a vmícháme vodu a olej. V míse smícháme mák, makovou mouku a prášek do pečiva. Makovou směs přimícháme ke šlehaným žloutkům a přidáme i mléko. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Těsto dáme do formy (24cm) vyložené papírem na pečení (jen dno) a pečeme při teplotě 170 stupňů asi 35 minut. Po upečení vyjmeme z formy, ode dna odloupneme papír a necháme vychladnout.
Čokoládu rozpustíme. Cream cheese krátce vyšleháme, přidáme tvaroh, sladidlo a opět vyšleháme. Nakonec vmícháme rozpuštěnou čokoládu, ale ne příliš teplou. Připravený krém můžeme na chvíli odložit do lednice.
Maliny necháme rozmrazit. Poté je dáme do hrnce i s džusem, přidáme pudinkový prášek smíchaný ve vodě a med. Na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladit.
Vychlazený korpus podélně rozřízneme na 3 stejné části. Na spodní korpus naneseme džem, následně rozetřeme krém a na krém dáme malinovou část (polovinu). Přikryjeme korpusem a postup zopakujeme. Na vrchní korpus dáváme už jen krém. Následně krém vyhladíme i po bocích a dort dáme zchladit. Přibližně po třech hodinách můžeme dort potřít zbylým krémem a vyhladit na vrchu i po bocích. Já jsem do krému na boky přidala i mák. Nakonec už jen ozdobíme a odložíme do lednice.