Zdroj: Freepik
Babiččin bohatý tmavý ovocný dort
Tmavý ovocný koláč mé babičky je směs ovoce a koření, která se při pečení spojila v jeden lahodný koláč.
Ingredience
- 450 g Směsi sušeného ovoce (fíky, brusinky, meruňky, jablka).
- 1 šálek Tmavého rumu
- 1 šálek hnědého cukru
- 11⁄2 šálky Nesoleného másla
- 2 šálky univerzální mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1⁄2 čajová lžička Mletého nového koření
- 1⁄2 čajová lžička Mletého hřebíčku
- 4 Velká vejce
- 1⁄4 šálek Melasy
- 1⁄2 šálek Nasekaných mandlí
- 1⁄2 šálek Nasekaných pekanových ořechů
- 2 šálky rozinek
- Nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
- Nastrouhaná kůra z jednoho citronu
Nejnovější letáky
Postup
Nejprve namočte sušené ovoce přes noc do rumu. Nejenže se ovoce prosytí rumem, ale také změkne a získá šťavnatost, díky níž bude koláč neuvěřitelně vlhký.
Předehřejte troubu na 160 °C (325 °F). Připravte si 9palcovou kulatou dortovou formu tak, že ji vymažete a vyložíte pergamenovým papírem. Takto připravená forma je velmi důležitá, protože zajistí, že se koláč při pokusu o vyjmutí nepřichytí a nerozpadne.
Ve velké míse utřete hnědý cukr a máslo do světlé a nadýchané pěny. Tento krok je nezbytný pro dobře vykynutý a křehký koláč.
Do směsi postupně přidávejte jedno vejce po druhém a dbejte na to, aby se každé vejce před přidáním dalšího plně zapracovalo.
V samostatné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a koření. Jemně vmíchejte do mokré směsi.
Do těsta přidejte melasu, namočené ovoce, ořechy, rozinky a citrusovou kůru. Dobře promíchejte, aby se do každého plátku dostalo dostatečné množství těchto chutí.
Nalijte těsto do připravené formy a uhlaďte povrch stěrkou. Pečte asi 2 hodiny nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Před krájením nechte koláč zcela vychladnout. Na tento krok možná mnozí zapomenou, ale je velmi důležitý - pokud budete krájet do horkého dortu, mohl by se rozpadnout.