Zdroj: Soumen59 for Pixabay
Asijské kari "Biriyani" s kuřecím masem a rýží basmati
Biryani je vydatné rýžové jídlo z Asie. Aromatická rýže basmati se dusí v pikantní rajčatovo-smetanové omáčce a podává se jako vydatný guláš s kuřecím masem. Asijský pokrm z kuřecího masa, kari a rýže potřebuje trochu času, ale je to zvláštní chuťový zážitek!
Ingredience
- 500 g Promytá rýže basmati
- 500 g Kuřecí kousky
- 3 nakrájené na kostičky Cibule
- 3 pyré rajčata
- 200 g jogurt
- 2 Tablespoon Zázvorovo-česneková pasta
- 2 zelená Chilli papričky, rozpůlené
- 4 hřebíček
- 3 Kardamonové lusky
- 2 Skořicové tyčinky
- 1 KL kmín
- 1 KL Kurkuma v prášku
- 1 KL Červené chilli v prášku
- 1 KL garam masala
- 2 bobkové listy
- 4 Tablespoon Olej na vaření nebo ghí
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Příprava receptu biriyani začíná namáčením rýže basmati ve vodě po dobu asi 30 minut. Tento krok považuji za zásadní, protože rýži dodá dokonalou konzistenci.
Zatímco se rýže namáčí, rozehřejte v hluboké pánvi olej. Já dávám přednost ghí pro jeho oříškovou chuť, která se k tomuto pokrmu velmi hodí.
Jakmile je olej rozpálený, přidejte hřebíček, kardamomové lusky, skořici a kmín a míchejte asi 1-2 minuty, dokud koření nezačne praskat. Buďte opatrní, koření by se nemělo spálit!
Poté přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, zelené chilli papričky a bobkové listy a smažte, dokud cibule nezezlátne.
Nyní přidejte těstoviny s kořením, rajčata, kurkumu, červené chilli a sůl a dobře promíchejte.
Jakmile jsou rajčata měkká, přidejte kuře a vařte je asi 10 minut, dokud není uvařené.
Nyní přidejte jogurt a garam masalu do misky biriyani a znovu promíchejte.
Nakonec slijte namočenou rýži a přidejte ji do pánve. Pro rovnoměrné vaření by měla být rýže zcela pokryta omáčkou. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Indické biryani podávejte teplé.