Zdroj: zeleno from Getty Images Pro
Americký borůvkový koláč
Dnes se s vámi podělím o mou oblíbenou verzi klasického amerického borůvkového koláče. Je to jednoduchý a přímočarý recept, který jsem připravovala nesčetněkrát. Na první pohled se může zdát, že příprava tohoto koláče je náročná, ale vlastně je to velmi jednoduché, pokud sledujete jednotlivé kroky.
Ingredience
- 500 g borůvek
- 200 g mouky
- 100 g krystalového cukru
- 125 g masla
- 1 Lžíce medu
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
- 1 ks vejce
- Krupicový cukr na posypání
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 °C a připravíme si kulatou koláčovou formu o průměru 26 cm.
V misce si smícháme mouku se solí a cukrem. Po tomto kroku přidáme máslo a tvoříme křupavé těsto.
Z těsta si odebereme třetinu a dáme ji stranou. Zbytek těsta pečlivě vymačkáme do formy tak, aby pokrylo dno a okraje. Toto je nezbytné, protože borůvková náplň je dost tekutá a potřebujeme zabezpečit, aby nevytekla ven.
Borůvky umyjeme a necháme okapat. Poté je smícháme s medem a vanilkovým extraktem. Borůvkovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto v koláčové formě.
Nakonec vezmeme zbylou třetinu těsta a si vytvoříme vrchní vrstvu koláče.
Vrch posypeme borůvkami a krupicovým cukrem pro krásnou zlatavou barvu.
Americký borůvkový koláč pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut, dokud nebude kolem okrajů krásně zlatohnědý a na vrchu křupavý.