Zelné listy plněné mletým masem a rýži
Čerstvé rané zelí plné vlákniny, vitamínů a dnes se svěží bešamelovou omáčkou. Tento recept je absolutní řecká klasika, zimní, sezónní jídlo, které neodmyslitelně patří na všední stůl.
Ingredience
Suroviny
- 1 hlávka raného zelí
- 300 g mletého hovězího masa
- 200 g kulaté rýže
- 1 cibule nakrájená na drobno
- 2 jarní cibulky nadrobno
- 6 lžic nadrobno nakrájené zelené petrželky
- 3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru
- 1 citron nakrájený na kolečka
- sůl pepř čili vločky
- 75 ml olivového oleje
- 11⁄2 l vody já používám Pí vodu BCS
Omáčka
- 30 g masla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml vývaru ze zelných listů
- šťáva z jednoho citronu
- sůl pepř
- 1 žloutek
Nejnovější letáky
Postup
1.Zelí zbavte středového košťálu, vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném ohni. Během vaření se listy začnou oddělovat od hlávky a ty s opatrností vytahujte, dávejte na plech vychladnout a tímto způsobem celé zelí rozeberte. Celý proces může trvat cca 7-8’.
2. Jakmile listy vychladnout, vykrojte střední pevnou část listu. Menší, potrhané kousky a vykrojené středy dejte stranou.
3. Nalijte na rozehřátou pánev polovinu olivového oleje a restujte 2-3’ cibuli s jarní cibulkou. Dejte stranou vychladit. Do mísy dejte mleté maso, rýži, okořeňte solí, pepřem a čili vločkami. Přidejte cibuli s jarní cibulkou, kopr, petrželovou nať a promíchejte.
4. Listy zelí rozprostřete na pracovní plochu, do středu listu dejte lžičku náplně, pravou a levou část listu přiklopte směrem ke středu a pak ze spodního kraje rolujte do ruličky.
5. Na dno kastrolu rozprostřete polovinu potrhaných a zbylých listů, kolečka citronu. Pokládejte zelné závitky těsně vedle sebe, tak aby vyplnili celé dno kastrolu a pak je přikryjte druhou částí potrhaných listů. Na vrch závitků položte plytký talíř, který bude lícovat s obvodem kastrolu. Talíř funguje jako závaží. Závitky si tak drží tvar a nevyplavou na povrch.
6. Zalijte vodou až po okraj talíře, přidejte druhou polovinu olivového oleje, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 80-90’. Během vaření kontrolujte tekutiny, pokud je potřeba, podlijte je znovu vodou. Tekutiny by měly být stále až k okraji talíře.
7. Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání nechte 1’ osmahnout. Zalijte přecezeným vývarem z plněných zelných listů, přidejte citronovou šťávu, okořeňte solí, pepřem a míchejte, dokud směs nezíská hustotu konzistenci omáčky (může to trvat cca 10-15’). Dejte stranou nechte 5’ vychladit a za stálého míchání přidejte žloutek. Dochuťte.
8. Zelné závitky podávejte přelité omáčkou a sypané čerstvým koprem a černým pepřem.