INZERCE
Zelné listy plněné mletým masem a rýži

Zelné listy plněné mletým masem a rýži

Čerstvé rané zelí plné vlákniny, vitamínů a dnes se svěží bešamelovou omáčkou. Tento recept je absolutní řecká klasika, zimní, sezónní jídlo, které neodmyslitelně patří na všední stůl.

INZERCE

Ingredience

porce
28

Suroviny

  • 1 hlávka raného zelí Přidáno do
  • 300 g mletého hovězího masa Přidáno do
  • 200 g kulaté rýže Přidáno do
  • 1 cibule nakrájená na drobno Přidáno do
  • 2 jarní cibulky nadrobno Přidáno do
  • 6 lžic nadrobno nakrájené zelené petrželky Přidáno do
  • 3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru Přidáno do
  • 1 citron nakrájený na kolečka Přidáno do
  • sůl pepř čili vločky Přidáno do
  • 75 ml olivového oleje Přidáno do
  • 112 l vody já používám Pí vodu BCS Přidáno do

Omáčka

  • 30 g masla Přidáno do
  • 30 g hladké mouky Přidáno do
  • 300 ml vývaru ze zelných listů Přidáno do
  • šťáva z jednoho citronu Přidáno do
  • sůl pepř Přidáno do
  • 1 žloutek Přidáno do
INZERCE

Postup

120 min.
1. Krok

1.Zelí zbavte středového košťálu, vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném ohni. Během vaření se listy začnou oddělovat od hlávky a ty s opatrností vytahujte, dávejte na plech vychladnout a tímto způsobem celé zelí rozeberte. Celý proces může trvat cca 7-8’.

2. Krok

2. Jakmile listy vychladnout, vykrojte střední pevnou část listu. Menší, potrhané kousky a vykrojené středy dejte stranou.

3. Krok

3. Nalijte na rozehřátou pánev polovinu olivového oleje a restujte 2-3’ cibuli s jarní cibulkou. Dejte stranou vychladit. Do mísy dejte mleté maso, rýži, okořeňte solí, pepřem a čili vločkami. Přidejte cibuli s jarní cibulkou, kopr, petrželovou nať a promíchejte.

4. Krok

4. Listy zelí rozprostřete na pracovní plochu, do středu listu dejte lžičku náplně, pravou a levou část listu přiklopte směrem ke středu a pak ze spodního kraje rolujte do ruličky.

5. Krok

5. Na dno kastrolu rozprostřete polovinu potrhaných a zbylých listů, kolečka citronu. Pokládejte zelné závitky těsně vedle sebe, tak aby vyplnili celé dno kastrolu a pak je přikryjte druhou částí potrhaných listů. Na vrch závitků položte plytký talíř, který bude lícovat s obvodem kastrolu. Talíř funguje jako závaží. Závitky si tak drží tvar a nevyplavou na povrch.

6. Krok

6. Zalijte vodou až po okraj talíře, přidejte druhou polovinu olivového oleje, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 80-90’. Během vaření kontrolujte tekutiny, pokud je potřeba, podlijte je znovu vodou. Tekutiny by měly být stále až k okraji talíře.

7. Krok

7. Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání nechte 1’ osmahnout. Zalijte přecezeným vývarem z plněných zelných listů, přidejte citronovou šťávu, okořeňte solí, pepřem a míchejte, dokud směs nezíská hustotu konzistenci omáčky (může to trvat cca 10-15’). Dejte stranou nechte 5’ vychladit a za stálého míchání přidejte žloutek. Dochuťte.

8. Krok

8. Zelné závitky podávejte přelité omáčkou a sypané čerstvým koprem a černým pepřem.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Rýže

176 recepty

Bezmasé pokrmy

1343 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Těstoviny

302 recepty

Saláty

266 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Smažené

489 recepty