:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/4f75c5e9d6174ebd604de3986388fc.jpeg)
Zelňačka
Zalňačka patří právem k těm nejlepším polévkám u nás dělame ze 2 druhu zelí a 3 druhu masa a uzenin
Ingredience
- 100 g domácího uzeného špeku
- 2 ks cibule
- 3 ks klobásky
- 1⁄2 hlávky bílého zelí
- 1 kg kysaného zelí
- 1 lžička kmínu
- 2 Lžíce mleté červené papriky
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 ks bobkového listu
- 2 dcl červeného vína sůl a pepř na dochucení čerstvá petrželka na dozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Všechny suroviny postupně nakrájíme. Rozehřejeme si větší hrnec, kde pomalu vyškvaříme nakrájený špek tak, aby pustil co nejvíce sádla. Poté v sádle orestujeme nakrájenou cibulku do zlatova.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/e64a65b8dc2a945973a2754d4ebd25.jpeg)
Jakmile je cibulka orestovaná do tmava, přidáme kmín, bobkový list a nakrájené klobasky, které orestujeme.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/7afe52534abd04f7d951ef6fb3658d.jpeg)
Poté přidáme mletou papriku se zbylým kořením, jalovcem a novým kořením.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/84a695d5d63fc1ab0f75bab9534c6c.jpeg)
Vše spolu chvilku zarestujeme, ale opatrně, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Poté zalijeme vínem a necháme chvíli dusit.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/7e978809e87048af012c27230f01b4.jpeg)
Přidáme nakrouhané bílé zelí společně s propláchnutým a nakrájeným kysaným zelím.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/65d940174c303cb4786ddccb31a318.jpeg)
Přilijeme trochu vody tak, aby se nám vše společně dusilo. Pod pokličkou dusíme alespoň 0,5 hodiny, dokud není zelí a klobáska měkká. Ke konci dochutíme solí a pepřem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/99127f2016fa423a12f05682ecfb41.jpeg)
Servírujeme s čerstvým chlebem anebo jen tak ozdobené s petrželkou, je možno použít i zakysanou smetanu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/cs/recipe/fYB5o5O1Ynvp20hV72YC/0e9acbf18ef2190c7fab9fddb1bc3e.jpeg)