Zelňačka
Zalňačka patří právem k těm nejlepším polévkám u nás dělame ze 2 druhu zelí a 3 druhu masa a uzenin
Ingredience
- 100 g domácího uzeného špeku
- 2 ks cibule
- 3 ks klobásky
- 1⁄2 hlávky bílého zelí
- 1 kg kysaného zelí
- 1 lžička kmínu
- 2 Lžíce mleté červené papriky
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček jalovce
- 5 ks bobkového listu
- 2 dcl červeného vína sůl a pepř na dochucení čerstvá petrželka na dozdobení
Nejnovější letáky
Postup
Všechny suroviny postupně nakrájíme. Rozehřejeme si větší hrnec, kde pomalu vyškvaříme nakrájený špek tak, aby pustil co nejvíce sádla. Poté v sádle orestujeme nakrájenou cibulku do zlatova.
Jakmile je cibulka orestovaná do tmava, přidáme kmín, bobkový list a nakrájené klobasky, které orestujeme.
Poté přidáme mletou papriku se zbylým kořením, jalovcem a novým kořením.
Vše spolu chvilku zarestujeme, ale opatrně, aby se paprika nespálila a nezhořkla. Poté zalijeme vínem a necháme chvíli dusit.
Přidáme nakrouhané bílé zelí společně s propláchnutým a nakrájeným kysaným zelím.
Přilijeme trochu vody tak, aby se nám vše společně dusilo. Pod pokličkou dusíme alespoň 0,5 hodiny, dokud není zelí a klobáska měkká. Ke konci dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme s čerstvým chlebem anebo jen tak ozdobené s petrželkou, je možno použít i zakysanou smetanu.