Zelňačka s uzeným masem
Polévka s různým masem a hříbky, bez mouky. Výborná k bramborovým plackám nebo bramborové babě.
Ingredience
- 500 g Uzené žebro
- 50 g Sušený hřib
- 540 g kysané zelí
- 1 klobása
- 260 g krk
- 1 velká cibule
- 30 g uzená slanina
- 20 g sádlo
- 200 g brambory
- sůl
- mletý černý pepř
- Sladká mletá paprika
- drcený kmín
- 2650 voda
- 10 g rozdrcený stroužek česneku
Nejnovější letáky
Postup
Do velkého hrnce dáme vařit uzená žebra, nebo jiné uzené maso s částí vody.Uvaříme do měkka, maso vyjmeme necháme vychladnout a nakrájíme.
Do vody, v níž jsme vařili uzené maso, přidáme zelí, přidáme černý pepř, sůl, mleté kmín, mletou červenou papriku, klobásu nakrájenou na kolečka a zakryté vaříme. Sušené hřiby opláchneme a necháme je chvíli namočené ve vodě, až změknou, přidáme je do zelí.
Do pánve dáme na drobno nakrájenou slaninu a trochu vepřového sádla, orestujeme a přidáme na drobno nakrájenou cibuli. Když cibule trochu zhnědne, přidáme nakrájenou krkovici na kostky a společně dusíme pod pokličkou. Jakmile je maso měkké, přidáme ho ke zelí. Brambory nakrájené na kostky, uvaříme a spolu s vodou je přidáme také do zelí.
Doplňujeme vodu podle potřeby, přidáme kouřené nakrájené maso, rozdrtíme stroužky česneku, osolíme, dochutíme a společně chvíli povaříme. Podáváme s bramborovými plackami nebo babovkou.