Zdroj: Canva
Zeleninový vývar
Zeleninový vývar je jednou z nejuniverzálnějších surovin, které můžete mít v kuchyni. Je skvělý do polévek, ale může se hodit i na dochucení nebo jako základ omáček. A co je na tom nejlepší? Výroba vývaru je jednoduchá a cenově dostupná!
Ingredience
- 2 středně velké mrkve
- 1 větší petržel
- 1 rajče
- 2 řapíky celeru
- Petržel
- libeček
- 11⁄2 l voda
- sůl
Nejnovější letáky
Postup
Do velkého hrnce dejte 1,5 litru vody a přiveďte ji k varu. Mezitím očistěte zeleninu.
Mrkev a petržel rozkrojte napůl a v případě potřeby (podle velikosti) podélně.
Rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem a zeleninu na několika místech orestujte.
Tento krok je důležitý, protože zelenina krásně zhnědne, zvýrazní se její chuť a povrch zkaramelizuje, což jak všichni víte, vytváří spoustu chutí.
Zeleninu přidejte do vroucí vody a osolte. Doporučuji nevynechávat sůl, protože pokud se vývar neosolí, nikdy nebude správně ochucený.
Vývar vařte 30-45 minut. Zeleninový vývar lze vařit až do bodu varu, což je výhoda oproti masovým vývarům.
Hotový vývar přeceďte přes jemné síto a rychle zchlaďte nebo ihned podávejte!
Dobrou chuť!