Žampionový krém
Sametová houbová polévka je teplý pokrm ideální pro zimní období.
Ingredience
- 350 g žampionů
- 200 g brambor
- 1⁄2 pórku
- extra panenský olivový olej
- 500 ml přibližně zeleninového vývaru
- sůl
- čerstvá nebo listová petržel
- 2 plátky chleba na krutony
Nejnovější letáky
Postup
Jak připravit krémovou houbovou polévku
Nejdříve očistěte houby, u hříbků je jednoduše otřete vlhkým hadříkem a odstraňte hlínu ze stopky.
Poté je nakrájejte na plátky (3 - 4 si nechte stranou na dochucení).
Poté je přidejte do hrnce s trochou oleje, nakrájeným pórkem, hrstí nasekané petrželky a 1 minutu smažte.
Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory. Nechte je 1 minutu na silném plameni získávat chuť, přidejte 2 - 3 naběračky vývaru, dokud není všechna zelenina zakrytá. Přikryté vařte 20 minut, dokud brambory nezměknou
Mezitím si připravte chlebové krutony tak, že na pánvi s trochou oleje a hrstí petrželky osmahnete odložené houby, pár minut je povaříte, osolíte, nakrájíte na malé kousky a odložíte stranou.
Chléb nakrájejte na malé kousky, vhoďte na pánev s trochou oleje ze všech stran, trvá to jen pár vteřin, abyste získali zlatohnědé krutony.
Když jsou houby a brambory měkké, osolíme je a směs rozmixujeme kuchyňským robotem.
Pokud by byla houbová krémová polévka příliš hustá, přidejte trochu zeleninového vývaru, naopak pokud by byla příliš pomalá, zahustěte ji na ohni.
Houbovou krémovou polévku podávejte horkou, s kapkou oleje, hrstí krutonů, nakrájenými houbami a trochou petrželky!