Záhorácký závitek
Záhorácký závitek se zelím je tradiční pokrm v západní části Slovenska. Můžete ho podávat také se špenátem, pokud je
Ingredience
- 5 vejce
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 500 g špenátu nebo zelí
- nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku
- prolisované
- 150 g tvrdého syra
- nastrouhaného
- 100 g zakysané smetany
- sůl čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C (350 °F).
Ve velké míse ušlehejte vejce do světlé a nadýchané pěny.
Přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a zamíchejte.
Přidejte olej a mléko a promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení (nejlépe plech o rozměrech 30 x 40 cm).
Pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud těsto nezhnědne a nezvětší se.
Zatímco se těsto peče, připravte plnění: omyjte a osušte listy špenátu nebo nastrouhejte zelí. Na pánvi orestujte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Přidejte špenát nebo zelí a smažte, dokud nezměkne. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
Do zchladlé zeleniny přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a zakysanou smetanu. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
Hotové těsto vyndejte z trouby a nechte ho vychladnout.
Poté těsto otočte na čistou utěrku a opatrně ho odstraňte ze formy.
Rozprostřete plnění na těsto a pečlivě ho zavinte do záviteku.
Nechte závitek vychladit v lednici, nejlépe přes noc, než ho podáte.