Zdroj: congerdesign : Pixabay
Vyrobte si vlastní jablečný a hruškový džem
V naší rodině jsme vždy přikládali velký význam domácímu džemu. Velmi zvláštní recept, který dělám každý rok na podzim, je jablečno-hruškový džem. Je to jednoduchý recept, ale vynikne v něm kvalita sladkokyselého ovoce. Nejraději používám jablka a hrušky z naší vlastní zahrady.
Ingredience
- 1 kg jablko
- 1 kg Hrušky
- 500 g Želírovací cukr dva ku jedné
- 1 stlačené citron
- 1 vanilkový lusk
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li si sami připravit jablečno-hruškový džem, nejprve si ovoce odvažte a připravte. Pro tento recept doporučuji použít zralé a aromatické ovoce. Chuť džemu závisí především na kvalitě jablek a hrušek.
Po omytí jablek a hrušek odstraňte jádřince a nakrájejte je na malé kostičky. Tento krok je poměrně důležitý, protože menší kousky zajistí, že džem bude mít později pěknou konzistenci.
Nakrájené ovoce smíchejte ve velkém hrnci s konzervačním cukrem (2:1), citronovou šťávou a dužinou z vanilkového lusku. Dobrým tipem je přidat do hrnce také vyškrábaný vanilkový lusk, který dodá ještě více chuti.
Po krátkém promíchání přiveďte ovoce s cukrem k varu. Džem by se měl za stálého míchání vařit nejméně 4 minuty. Já dávám přednost o něco delší době vaření, protože tak džem lépe želíruje.
Po uvaření vyjměte vanilkový lusk z hrnce a ještě horký jablečno-hruškový džem naplňte do sterilizovaných sklenic. Než sklenice pevně uzavřete, ujistěte se, že jsou naplněné až po okraj. Nejlepší domácí snídaňová pomazánka !