Zdroj: Pixabay: RitaE
Vydatná krkovice pečená v troubě
Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších receptů na příjemnou nedělní večeři. Tuto vydatnou krkovici jsem dělala už několikrát a pokaždé se stala absolutním hitem pro rodinu i přátele. Vepřová krkovice je máslově měkká a má úžasně křupavou kůrčičku, díky které se jí nedá odolat. Doufám, že vám tento recept bude chutnat stejně jako mně.
Ingredience
- 11⁄2 kg Vepřová krkovice
- sůl a pepř
- 2 Cibule
- 2 mrkev
- 2 Celerové tyčinky
- 4 stroužky česneku
- 500 ml hovězí vývar
- 2 bobkové listy
- 4 větvičky Rozmarýn
- 3 polévková lžíce olivový olej
Nejnovější letáky
Postup
Chcete-li připravit krkovici, předehřejte troubu na 180 stupňů. Krkovičku vydatně osolte a opepřete, aby se na ní vytvořila lahodná kůrčička.
Cibuli, mrkev, celer a česnek nakrájejte na hrubší kousky. Nepotřebujete dokonalé kostky, protože tyto ingredience slouží hlavně k dochucení pečeně.
V kastrolu rozehřejte olivový olej a krkovičku na něm smažte asi 5 minut z každé strany, dokud nezíská pěknou zlatohnědou barvu. Tento krok je důležitý pro zvýraznění chuti masa.
Vyjměte krkovici z hrnce a přidejte zeleninu. Opékejte ji asi 10 minut, dokud nezměkne a nebude aromatická.
Vložte krkovici zpět do hrnce, přidejte bobkové listy, rozmarýn a hovězí vývar. Vývar by měl být asi do poloviny krkovice.
Hrnec přikryjte a vložte do předehřáté trouby. Pečeni nechte dusit asi 3 hodiny. Jednou za hodinu doporučuji pečeni obrátit, aby se rovnoměrně propekla a získala pěknou barvu.
Po uplynutí doby dušení je krkovice připravena k vychutnání. Měla by být máslově měkká a mít fantasticky křupavou kůrčičku. Krkovičku nakrájejte na plátky a podávejte s libovolnou přílohou, jako je knedlík, salát apod.