Vlašský ořechový hnízdo
S tímto kynutým těstem se velmi dobře pracuje. Těsto je elastické jako plastelína.
Ingredience
Nástroje
- 500 g hladké mouky
- Štipka Text: sůl
- 10 g suchého droždí
- 80 g Cukr
- 75 g Olej
- 75 g Olej
- 200 ml vlažné mléko
2 vejce Náplň
- 130 g Cukr
- 20 g Mletemý ceylonský skořice
- 100 g Máslo
- 100 g Vlašské ořechy
Krém po upečení
- 250 g mascarpone
- 30 g Práškového cukru nebo podle chuti
- 150 vanilka G. řecký jogurt s tukem
Nejnovější letáky
Postup
Vejce a máslo by měly mít pokojovou teplotu.
Ohřejeme mléko. Vajíčka rozbijeme a dáme do misky. Přidáme cukr a špetku soli, promícháme metličkou. Přidáme změklé máslo a vyšleháme ho spolu s vejce-cukr směsí. Nalijeme teplé mléko, promícháme. Mouku smícháme s droždím. Do tekuté směsi postupně přidáváme mouku s droždím. S pomocí kuchyňského robota vypracujeme hladké a pružné těsto. Těsto by mělo být nelepivé. Přikryjeme ho fólií nebo utěrkou a dáme na teplé místo kynout na přibližně 1 hodinu.
Nádivka:
Roztlučené (nebo rozpuštěné) máslo smícháme se skořicí a s cukrem. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno.
Vyválíme kynuté těsto (my jsme ho pouze roztažení rukama) na cca 0,5 cm. Potřeme náplní a posypeme vlašskými ořechy. Nakrájíme na cca 5 cm široké kusy (12 kusů) a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ° cca 22-30 minut.
Mascarpone smícháme s jogurtem, vanilkou a s cukrem.
Po upečení potřeme s krémem a posypeme nasekanými ořechy, pistáciemi.