Větrník na plech
Větrník je tradiční český dezert, který se skládá z křehkého listového těsta, vanilkového krému a karamelové polevy. Recept na větrníky je trochu náročnější, ale s trochou trpělivosti a pečlivosti se vám určitě povede.
Ingredience
Suroviny
- 50 g hladké mouky
- 1⁄4 lžičky soli
- 150 g studeného másla
- nakrájeného na kostičky
- 100 ml studené vody
Vanilkový krém
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový lusk nebo lžička vanilkového extraktu
- 6 žloutků
- 150 g cukru
- 60 g hladké mouky
- 60 g kukuřičného škrobu
- 250 ml šlehačky
Karamelová poleva
- 200 g cukru
- 60 ml vody
- 60 g másla
- 100 ml smetany na šlehání min tuku
Nejnovější letáky
Postup
Listové těsto:
Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Přidejte nakrájené máslo a promíchejte, dokud není máslo s moukou dobře spojeno. Přidejte studenou vodu a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej odpočinout v lednici asi 30 minut.
Troubu předehřejte na 200 °C (390 °F). Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte jej na pomoučněném povrchu na tloušťku asi 3-4 mm. Vykrajujte kolečka o průměru asi 4-5 cm.
Na plech s pečicím papírem rozložte vykrojená kolečka a pečte je v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nebudou zlatavě hnědé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Vanilkový krém:
V kastrolu zahřejte mléko s vanilkovým luskem nebo extraktem. Ve velké míse ušlehejte žloutky s cukrem do světlé a husté pěny. Přidejte mouku a kukuřičný škrob, míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
Postupně přidejte horké mléko do směsi se žloutky, neustále míchejte. Poté směs přelijte zpět do kastrolu a vařte na mírném ohni