Zdroj: hanbr from Getty Images
Vepřová panenka s pepřovou omáčkou
Toto jídlo je klasika české kuchyně, která se nikdy neomrzí a vždy potěší. Příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to. Pepřová omáčka dodá masu ten pravý šmrnc a panenka bude díky ní krásně šťavnatá.
Ingredience
- 4 ks vepřové panenky
- 2 Lžíce masla
- sůl
- mletý pepř
- 1 Lžíce mouky
- 1⁄2 l hovězího vývaru
- 1 lžička hladké hořčice
- 150 ml smetany na vaření
- 1 lžička zeleného pepře
- 2 Lžíce brandy
Nejnovější letáky
Postup
Začněte tím, že panenky očistíte, osolíte a opepříte z obou stran. Mějte na paměti, že sůl a pepř jsou klíčové pro vynikající chuť masa, proto se jimi nešetřete.
Na pánev dejte rozpustit máslo a na něm z obou stran opečte maso.
Když bude maso pěkně zezlátnuté, vyjměte ho z pánve a odložte ho stranou. Do pánve, ve které se maso opékalo, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
Poté postupně přilévejte vývar a promíchejte, aby se omáčka nesrazila. Nezapomeňte přidat i trochu hladké hořčice pro trochu ostré chuti.
Následně vmíchejte smetanu na vaření, zelený pepř a brandy. Omáčku lze také dochutit solí a pepřem podle Vašeho vkusu.
Dejte maso zpět do omáčky a nechte ho na mírném plameni dusit cca 10 - 15 minut, aby se maso nasytilo chutí omáčky.