Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Vepřová panenka s omáčkou
Recept na pečenou vepřovou panenku v troubě s houbovou omáčkou.
Ingredience
Panenka:
- 1 kg vepřová panenka
- 2 pl olivový olej
- 1 kl mletá červená paprika
- 1 kl sůl
- 1⁄2 kl černý pepř
Omáčka:
- 150 g Houby
- 4 pl máslo
- 1 ks šalotky
- 1 ks česnek
- 50 ml bourbon
- 1 kl Dijonská hořčice
- 1⁄2 kl cukr
- 250 ml smetana na vaření
- 1 kl Hladká mouka
- sůl a pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Očistěte vepřovou panenku. Lehce ji posypeme solí, černým pepřem a mletou paprikou.
Na pánvi rozehřejte olej a opečte svíčkovou z každé strany dozlatova - asi 7 minut.
Pak ji vložte do zapékací misky a pečte 20 minut...
Mezitím připravte omáčku. Na stejné pánvi, na které jste smažili svíčkovou, rozpusťte 2 lžíce másla.
Po chvíli přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a minutu je restujte. Poté přidejte na plátky nakrájené houby.
Po několika minutách přidejte do pánve bourbon. Zahřejte ho a nechte několik sekund flambovat.
Pak přidejte dijonskou hořčici, špetku cukru, lžičku mouky, dvě lžíce másla a vše promíchejte.
Přilijte smetanu na vaření, osolte a opepřete a znovu dobře promíchejte.
Omáčku nechte za občasného míchání vařit asi 5 minut, dokud nezhoustne.