Zdroj: FB: Lidové a netradiční recepty
Vepřová kýta na čerstvých houbách
Recept na vepřovou kýtu na čerstvých houbách s omáčkou. Krémová omáčka přidává skvělý kontrast a celkově je tohle jídlo, které se mi vždy povede a vždycky potěší.
Ingredience
- 1 kg vepřové kýty
- 500 g čerstvých hub
- 2 Lžíce olivového oleje
- 1 kus cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 ml smetany na vaření
- sůl a pepř dle chuti
- thymian
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že si očistíme houby a pokrájíme je na menší kousky. Pak si na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm zvolna orestujeme houby. Tento postup pomáhá uchovat jejich chuť a konzistenci.
Mezitím si omyjeme kýtu, osušíme a okořeníme solí a pepřem. Když jsou houby orestované, vyjmeme je z pánve a na stejném oleji opečeme maso ze všech stran, dokud se neudělá kůrka.
Zvláště pečlivě si pozorujme, abychom maso nepřepekl, jelikož by pak mohlo být příliš tuhé. Po opečení maso vyjmeme z pánve a necháme ho odpočívat.
Na stejné pánvi, kde jsme měli maso, si osmahneme nakrájenou cibuli s česnekem dozlatova. Přidáme zpět houby i maso a vše zalijeme smetanou na vaření.
Ztlumíme plamen na minimum, případně přendáme pánvi do trouby nastavené na 180 stupňů. Pokud máme, přidáme čerstvý tymián. Necháme dusit asi hodinu.
Po hodině zkontrolujeme, zda je maso měkké.