Zdroj: MARKELz from Getty Images
Velouté omáčka
Měkká, krémová a lahodně voňavá, velouté omáčka je skvělým základem pro polévky, omáčky a různé pokrmy.
Ingredience
- 50 g masla
- 50 g hladké mouky
- 1 l jasného vývaru (masový, drůbeží rybí apod.)
- sůl, pepř
Nejnovější letáky
Postup
Začneme tím, že si připravíme všechny ingredience.
Na středním ohni rozpalte máslo v pánvi. Důležité je, abyste máslo nespálili, proto sledujte pečlivě jeho barvu.
Jakmile je máslo plně rozpuštěné, postupně zapracovávejte mouku a míchejte do doby, než dostanete hladkou směs. Tento krok se nazývá vytvoření (roux) a je klíčovým krokem při vytváření bohaté omáčky.
Jakmile máte roux, začněte postupně přidávat vývar, stále míchejte. Já zvolil drůbeží vývar, ale můžete použít jakýkoli vývar, který máte po ruce. Hlavní je, abyste vývar přidávali pomalu, aby se vše hezky promíchalo a neudělaly se hrudky.
Po přidání veškerého vývaru, pokračujte v míchání a vaření na mírném ohni dalších 20-30 minut. Omáčka by měla začít zhoustnout. Mějte na paměti, že během tohoto času je důležité omáčku často míchat.
Omáčku ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti. Je lepší přidávat koření pomalu, aby omáčka nebyla přesolená.
Jakmile je omáčka správně dochucená, je připravena k použití. Můžete jej použít ihned, nebo uložit do lednice až na tři dny.