INZERCE

Zdroj: MARKELz from Getty Images

Velouté omáčka

Měkká, krémová a lahodně voňavá, velouté omáčka je skvělým základem pro polévky, omáčky a různé pokrmy.

INZERCE

Ingredience

porce
4
  • 50 g masla Přidáno do
  • 50 g hladké mouky Přidáno do
  • 1 l jasného vývaru (masový, drůbeží rybí apod.) Přidáno do
  • sůl, pepř Přidáno do
INZERCE

Postup

45 min.
1. Krok

Začneme tím, že si připravíme všechny ingredience.

2. Krok

Na středním ohni rozpalte máslo v pánvi. Důležité je, abyste máslo nespálili, proto sledujte pečlivě jeho barvu.

3. Krok

Jakmile je máslo plně rozpuštěné, postupně zapracovávejte mouku a míchejte do doby, než dostanete hladkou směs. Tento krok se nazývá vytvoření (roux) a je klíčovým krokem při vytváření bohaté omáčky.

4. Krok

Jakmile máte roux, začněte postupně přidávat vývar, stále míchejte. Já zvolil drůbeží vývar, ale můžete použít jakýkoli vývar, který máte po ruce. Hlavní je, abyste vývar přidávali pomalu, aby se vše hezky promíchalo a neudělaly se hrudky.

5. Krok

Po přidání veškerého vývaru, pokračujte v míchání a vaření na mírném ohni dalších 20-30 minut. Omáčka by měla začít zhoustnout. Mějte na paměti, že během tohoto času je důležité omáčku často míchat.

6. Krok

Omáčku ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle vlastní chuti. Je lepší přidávat koření pomalu, aby omáčka nebyla přesolená.

7. Krok

Jakmile je omáčka správně dochucená, je připravena k použití. Můžete jej použít ihned, nebo uložit do lednice až na tři dny.

Nejnovější recepty

Nejnovější recepty

Reels

Nové

Hlavní kategorie

Mascarpone

130 recepty

Masové pokrmy

1376 recepty

Saláty

266 recepty

Smažené

489 recepty

Zelí

164 recepty

Oběd

2805 recepty

Dezert

1886 recepty

Těstoviny

302 recepty

Sušení

28 recepty

Dýně

51 recepty