Zdroj: FB: Vaříme mňamky, holky a kluci
Velikonoční jidáše
Tradiční český velikonoční dezert, který je nasládlý a lahodný. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a udělejte své velikonoční svátky ještě sladší.
Ingredience
Ingredience
- 500 g polohrubá mouka
- 3 Lžíce cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 2 ks vejce
- 100 g máslo
- 250 ml mléko
- 1 ks citron
- 35 g droždí
- špetka sůl
Ostatné:
- 1 ks vejce
- lupínky mandlí
Nejnovější letáky
Postup
Připravte kvásek. Do misky nalijte trochu vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a rozdrobené droždí. Kvásek nechte 20 minut kynout.
Zbytek vlažného mléka nalijte do kvásku, přidejte nastrouhanou kůrku, vejce, rozpuštěné máslo, mouku, cukr a vanilkový cukr.
Těsto dobře prohněteme, poprášíme moukou a necháme pod utěrkou na teplém místě asi 45 minut kynout.
Poté těsto položte na pomoučněnou desku a odkrajujte přibližně stejně velké kousky, které rozválejte do tvaru válečku a vytvarujte podle potřeby. Chcete-li uplést copánky, ohněte válec uprostřed a jednoduše ho upleťte, přičemž konce spojte k sobě.
Velikonoční rohlíčky položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečeme v troubě při 180 °C přibližně 20 minut.