Zdroj: BWFolsom by iStockPhotos
Veganská slanina ze seitanu
Jako dlouholetému veganovi mi křupavá a kouřová chuť slaniny opravdu chyběla. Po vyzkoušení několika rostlinných alternativ, které mě plně neuspokojily, jsem se rozhodla vytvořit vlastní veganskou slaninu. Po nesčetných experimentech a úpravách se o tento recept hrdě dělím se všemi - veganská slanina je vynikající!
Ingredience
- 200 g Nakrájený seitan
- 2 Tablespoon sójová omáčka
- 2 Tablespoon javorový sirup
- 1 KL Tekutý kouř
- 1 Tablespoon olivový olej
- 1 KL červená paprika
- Sůl a černý pepř podle chuti
Nejnovější letáky
Postup
Veganskou slaninu připravíte tak, že v míse smícháte sójovou omáčku, javorový sirup, tekutý kouř, olivový olej, papriku, sůl a pepř. Vždy dobře promíchejte, aby se všechny přísady rovnoměrně rozprostřely.
Vložte seitan do mísy a míchejte, dokud není zcela pokrytý marinádou. Při prvních pokusech jsem zjistil, že seitan má tendenci schovávat se na dně mísy, takže se ujistěte, že s ním v marinádě dobře pohybujete.
Seitan nechte 10-15 minut marinovat. Čím déle budete čekat, tím intenzivnější bude chuť, takže pokud můžete, nespěchejte.
Rozehřejte pánev na středním plameni. Jakmile je pánev rozpálená, položte na ni seitan a opékejte ho z každé strany 2-3 minuty, nebo dokud nejsou okraje křupavé. Tip: Zjistil jsem, že čekání na křupavé okraje opravdu pomáhá dosáhnout správného pocitu "slaniny".
Slaninu vyjměte z pánve a položte ji na kuchyňský papír, abyste odstranili přebytečný olej.
Veganskou "slaninu" si můžete vychutnat kdekoli, kde byste slaninu běžně používali. Je stejně chutná jako masová verze.